Egyéb kategória,  Kicsit mélyebb magyarázat

Tesztoszteron, DHEA és mellékvese?

Amennyiben a felkeltettem az érdeklődésed...

...úgy a funkcionális táplálkozási tanácsadói tudásomat igénybe veheted.

Mindennek oka van, ahogyan szoktákvolt’ mondani, vagy mi. Ez a kiegészítés segítség a meglévő teljes PDF tulajdonosoknak, a laikusoknak pedig egyszerűbb magyarázat. Az ok-okozati összefüggés (kauzalitás) mindenhol ott van, ez vezetett el idáig, ahol most vagyok. Több mint egy éve használom már a DHEA kiegészítést, erről a mellékvese fáradtság c. könyvben és az utána következő kiegészítésben írtam bővebben.A bejegyzés még mindig inkább férfiaknak szól, de hölgyek is hasznát vehetik, erős fenntartásokkal, ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni. Itt ezzel kapcsolatban mindent ismertettem! 1 éve használom már a DHEA kiegészítést, nagyon nagy örömmel, túlmutatott minden várakozást. A fogyóban lévő DHEA miatt rendeltem újból, de a kialakult “járványhelyzet” miatt nehézkesen akart megérkezni, így más termék után kellett néznem, neveket nem írok. Nagy nehezen sikerült szereznem két félét (itthon nehezen beszerezhető, rendelni újfent nem akartam, így Magyarország maradt, csoporttársak segítettek), ennek a későbbiekben jelentősége lesz. Míg vártam a rendelt terméket (vagyis telt az idő), addig szedtem a másik termékből az egyik fajtát, 25 mg-os adagban (mondjuk, hogy ennyi lehetett…mert 50 mg-os volt, így nehéz volt elosztani), ahogyan eddig. Ez préselt termék, nem zselatin kapszulás, ketté kellett vágni, harapni…mindegy, csak a fele legyen nagyjából. 

Az egyik bontott doboz volt, de megbízható helyről jött, így nem kellett attól tartani, hogy süvegcukor lesz benne. Áprilisban lett kibontva, a bejegyzés írása előtt 3 nappal fogyott el. 

A következőt tapasztaltam, főleg az utóbbi időben:

 • kicsit fáradtabb voltam a szokásosnál, pedig nem kellett volna az legyek, nagyon zavart, és az idővel előrehaladva nem javult. Ezt ne úgy értelmezzük, hogy stage3-ban lettem, csupán éreztem azt, hogy nem olyan az egész, mint volt
 • nem volt elég a 7-8 óra alvás, holott előfordult, hogy a 7 óra is megfelelt. Talpalós munkám van, nem ülök, így azt éreztem, hogy kevés
 • a reggeli merevedés is ritkult, mondhatni, hogy a koromnak megfelelően alakult, vagyis inkább az állapotomnak (mellékvese)

Minek után szeretek gondolkodni, így ez most sem maradt el, mindennek oka van, gyorsan számba vetettem a lehetőségeket, hogy lássam mi a változás, amit esetleg másképpen csináltam. Úgy kb. semmit, mindent ugyanúgy csináltam, mint az eddigi években, és nem értettem mi az oka annak, hogy hétről hétre egyre fáradtabb vagyok. Vagyis fogalmazzunk úgy, hogy többet kellett aludni, mint a megszokott. Aztán leesett…és amit gondoltam, az be is igazolódott, nézzük meg.

A bontott DHEA préselt termék volt, ez mit jelent? Azt, hogy a zselatin kapszulás termékeknél az oxigén szinte teljes mértékben ki van zárva a beltartalomtól, így a benne lévő összetevő nem bomlik le annyira gyorsan, ami egy természetes folyamat. Így a termék aktív hatóanyagai sokáig megmaradnak. A termék, amit használtam nem ilyen csomagolású volt, vagyis semmilyen, mint egy szőlőcukor tabletta. Idővel csökkent a DHEA tartalom, hiszen már fél éve ki volt bontva. Kíváncsi voltam, hogy az újonnan kibontott másik termék (ez még mindig nem a rendelt) milyen lesz, de zselatinos, viszont 10 mg/tabletta, így kettőt szedek, ez nem probléma. A hatások szinte 2 nap alatt megjöttek (egy átaludt éjjel után), és visszatért minden oda, ahonnan abbamaradt. Lássuk azt, ami miatt fáradtabb voltam, aztán pedig jobb lett.

A DHEA-ból legjobb esetben tesztoszteron lesz, túlnyomó többségben, és némi ösztradiol, persze ez ember/nem (enzim) függő, nőkben pont fordítva van. A maradék pedig DHEAS-s-ként tárolódik, ez a DHEA észtere, egyfajta DHEA raktár. A DHEA kiegészítőben említettem azt, hogy tesztoszteronnak fontos szerepe van a GLUT4 kihelyezésben, kevesebb mennyiségnél ez kevésbé történik meg, így az anyagcsere lassul. A tesztoszteron még nagyon sok enzimet és folyamatot befolyásol a sejten belül, mennyiségtől függően, ezeket most az egyszerűség kedvéért hagyjuk ki. A tesztoszteron a kornak megfelelő szintre hozásával nagyban javítható az anyagcsere és vele az általános állapot. Hopp, logikai bukfenc, nem? Ha több a tesztoszteron, akkor a GLUT4 is több lesz, tehát rontunk az állapoton, és nem ez a cél. Hiszen a kiegészítők-ben leírtam, hogy előbb a GLUT4 és utána ba többi folyamat. Ácsi, van egy óriási különbség, ez pedig a negatív visszacsatolás. Hiába viszünk be mi eszetlenül DHEA-at, ez a következőktől függ, hogy mennyi tesztoszteron lesz belőle, mely nem fogja emelni az ACTH-t, mint a többi GLUT4 kihelyezést segítő kiegészítő és hormon, így at állapoton csak javít, nem ront:

 

 • mennyi DHEA (s) van jelen a vérben
 • az SHBG mennyisége, minél kisebb az érték annál jobb
 • GnRH állapota, ha sérült a generátor zóna, akkor kevesebb LH áll rendelkezésre
 • negatív visszacsatolás nagysága, ez az életkorral csökken, hiába szedünk 99 évesen napi 100 mg DHEA-t, nem lesz több, mint a kornak megfelelő maximum. De a lehetséges felső határra feltornázható
 • here fizikai/biológiai épsége, ha szervi gond van, akkor ez egyértelműen azt jelentheti, hogy kevesebb tesztoszteron termelődhet

Nos, miután ez újból átrágtuk, vegyük át ezt a témát, amit fent írtam. Az endokrinológiai rendszer a tesztoszteront  szabad belátása szerint használja fel, ami sosem lehet nagyobb, mint a negatív visszacsatolás szerinti maximum, így a sejtek anyagcseréje sem lehet ennél gyorsabb, a GLUT4 kihelyezés pedig pontosan annyi, amennyire szükség van. Zárójelben megjegyzem, hogyha a tesztoszteront külső bevitellel megemeljük, akkor ez a hatás már megváltozik, mert természetellenesen sok lesz a vérben, vagyis a negatív visszacsatolás nélküli tesztoszteron bevitel ugyanúgy szűkíti a mellékvese funkcióját, mint a T3 adagolása. Jelen állapotban itt ez nem áll fenn.

Amit észrevettem, szinte másnap, vagyis az első alvás után:

 • elmúlt a fáradtság
 • visszatért a jobb kedvem, ez nem csak a tesztoszteron, inkább a DHEA hatása
 • másnap reggel már visszatért a reggeli erekció, ez ismét bizonyíték nekem, hogy működik a GnRH és az SHBG alacsony, szervi károsodás nincs
 • az el/alvás minősége is javult, nem volt rossz addig sem, de amikor valami nagyon jó, akkor észreveszi, ha “csak” jó lesz. DHEA nélkül jó volt, azzal pedig szuper

Levonandó tanulság? Van, több is.

 • amit már oly sokszor említettem és le is írtam, hogy a DHEA vázizomzatra gyakorolt hatása (vagyis az olyan szöveteké, amik rendelkeznek GLUT4 transzporterrel, az agyban is vannak, de a fő szövet az izom) a tesztoszteronon keresztül elég erőteljes, az inzulinnal karöltve. Nagyban javítja az inzulin érzékenységet, ami azt jelenti, hogy javulhat a testösszetétel. De. Van egy de. Az étkezés befolyásolja mindezt, a magas zsír/fehérjetartalmú makrók ezt nem segítik elő, sőt inkább gátolják. A glükóz az, ami ezt javítja, hiába működik az izomszövet szabad zsírsavval, az elsődleges energia mindig a glükóz marad, az a legjobb ATP, és ebből lesz a glikogén is. Ezt ebben a részben fejtettem ki. A szénhidrát alapú étkezés az, ami ezt támogatja, minden egyéb pedig gátolja.
 • ha DHEA tablettát veszünk, igyekezzünk kapszulát keresni, a fent említett ok miatt, a préselt idővel veszít az aktív hatóanyag tartalomból, különösen hosszabb tárolás alatt. A zselatin kapszulás formánál ez nem annyira számottevő, persze nem jelenti azt, hogy évekig jó lesz a termék. 
 • a női és férfi izomszövetben nincs különbség, endokrinológiai szempontból, de a hölgyek lehetőleg kerüljék a DHEA használatát, ez nem előnyös, a DHEA nőkben kötődhet az androgén receptorokhoz, hiába nem kifejezetten erős androgén. A biológiailag aktív tesztoszteron javítja az inzulin érzékenységet (és sok más hatása is van, ahogyan a DHEA-nak), nem véletlenül ajánlom ezt a gyenge androgént férfiaknak mellékhatás nélkül, nőknek pedig erős megfontolás után, erről itt tudunk tájékozódni.
 • és egy grátisz, melyet fontos elolvasni, bár ez inkább szőrszálhasogatás már, ámde mégis érdemes megfontolni. A DHEA felezési ideje 1-2 óra, mint a kortizolé, az észtere (DHEA-s) pedig kb. 10 óra alatt metabolizálódik, tehát ennyi az az idő, amíg a vérben marad. Igyekezzünk mikronizált (nyújtott) felszívódású terméket választani. Nincs raktára ebből a szervezetnek? De, a DHEA-s, viszont ha reggel bevesszük a kívánatos mennyiséget, akkor délutánra már a felezési idők miatt kevesebb lesz a vérben, ez az endokrin rendszer szempontjából már nem előnyös, és nem is pénztárcabarát megoldás. Vagy egy másik lehetőség, hogy két adagban vesszük be (reggel és délután) a mennyiséget, ehhez viszont kisebb kapszulázott termék kell, vagy bíbelődünk a por forma szétosztásával, ezt mindenki maga dönti el. Én javaslom a mikronizált DHEA-t, minden gyártónak a honlapján ott van az adott termék leírása.

A DHEA egy nagyon fontos fiatalító hormon, kiegészítőként használva akár a fiatalkori szintre is hozhatjuk a vérben lévő mennyiséget, annak minden jó hatásával együtt. Ez idősebb korban (is) nagyon jó, de mellékvese fáradtságban szintén nem elhanyagolható, láthattuk az én példámon. Az ábrán látható a grafikon, ne a mennyiséget nézzük, hanem az arányt! A mennyiség minden embernél más, ami kor/nem/ és állapot függő, a lényeg semmi más, csak az, hogy külső adagolással nagymértékben emelhető, ezzel együtt pedig az általános állapot is.

Az adagoláshoz a segítség itt található, sok más információval együtt.

 

Az oldalon található információk saját szellemi termékek, a szöveg része vagy egésze jogvédelem alatt áll. Bármely részének, vagy egészének a felhasználása (idézése) kötelezi a felhasználót a forrásmegjelölésre, minden jog fenntartva, copyright © 2020.

”Anna”/ A funkcionális táplálkozási tanácsadói képzésemről itt tudsz bővebben olvasni.
”Anna”/ Az e-book-ok itt voltak elérhetőek, ezekben a témákban. Így, ebben a formában nem lesz többet letölthető/megvásárolható, erről a továbbképzésemnél is olvashatsz.

”Anna”/ Itt az érintett témakörökről tájékozódhatsz, mely biztosan bonyolult lehet elsőre.

Iratkozz fel ha értesülni szeretnél az újdonságokról, spam mappát ellenőrizd

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: