Egyéb kategória,  Kicsit mélyebb magyarázat

Magas DHEA-s és alvászavar?

Amennyiben a felkeltettem az érdeklődésed...

...úgy a funkcionális táplálkozási tanácsadói tudásomat igénybe veheted.

Kicsit pórul jártam megint, de legalább tudom az okát. A DHEA-val kapcsolatos bejegyzést itt találjuk, fontos eleme az egésznek, olvassuk el. Mivel elfogyott az a DHEA tabletta, ami nem kapszula, így a soron következő doboz következett, mely 10mg-os volt, reggel 10 mg volt egy kapszula, és 15:00 körül még egy. Ez a termék nem mikronizált volt, azért döntöttem így, ne egyszerre menjen a 20 mg, igaz, hogy tárolódik  DHEA-s-ként, de mégiscsak jobb, ha szét van osztva. Így 20 mg jött ki, ez nekem teljesen bevált, adag tekintetében. Néha azonban este vettem be a másodikat, lefekvés előtt, eleinte nem is értettem mi történik, hiszen nem foglalkoztam ezzel előtte sosem. Aztán már amikor valóban idegesítettek a történtek, akkor kezdtem el gondolkodni, tudom…káros…fel is kellene hagyni vele, még a végén a purgatóriumba kerülök. Jó, hogy nem az inkvizíció korszakában vagyunk…

Az alvásom, amikor este vettem be, pocsék lett. Előtte nem volt már évek óta, ezért álltam értetlenül a dolog előtt. Ekkor még nem gyanakodtam a DHEA-ra, mert nem gondoltam erre, hogy esetleg ez lehet a ludas, így az étkezésben kerestem a hibát, melyen nem változtattam már évek óta. Próbáltam többet enni este, kevesebbet, de ugyanúgy felébredtem éjszaka, nem pisilni, nem éhségre, nem szívdobogásra (ahogyan stage3-ban lenni szokott), hanem csak kinyílt a szemem, és aludtam tovább. A sokkal több vacsora fogyasztása kizárta a vércukor problémákat, így egyelőre nem esett le, hogy mi az oka. 3 napig nem szedtem be a délutáni, esti 10 mg-ot (egyszerűen kiment a fejemből, sok volt a teendő azokra a napokra), és parádésan aludtam, ahogyan megszokott volt. És akkor csaptam a hülye fejemre, mikor még kevesebbet is ettem, mégis jól aludtam.

Az a fránya DHEA…de miért? Eszembe jutott még nagyon régről (vagy 5 éve) egy külföldi fórum (azóta már megszűnt, mondjuk nem is csodálom, amilyen hülyeségek mentek azon a platformon), ott panaszkodtak a delikvensek arra, hogy a nagy mennyiségű DHEA-tól álmatlanság tört rájuk. Itt nem 10-20 mg-ról van szó, hanem 100-200 mg-os mennyiségekről, mert voltak olyanok, akik ennyit szedtek, jó sok eszük volt. Csendben és zárójelben jegyzem meg, hogy én sem voltam különb, amikor azt hittem, hogy a pregnenolone tabletta lesz a megváltás a mellékvese fáradtság gyógyításában, és napi 500 mg-ot szedtem be. Ennek az androgénnek a hatásáról itt tudunk olvasni, kerüljük el messziről, ha nem akarunk még rosszabbul lenni idővel! Fórumokat nem olvasok, számomra már nem releváns egyik sem, így kerülöm ezeket, bár ilyenkor jól jönnek a tünetek miatt, de alapjában érdemi és értelmes információt onnan nem várok, és nem is akarok. 

Ismerkedjünk meg egy újabb “valamivel”, amit úgy neveznek, hogy GABA. Ennek hatásait most nem kívánom elemezni, a Google segít nekünk. Témánk szempontjából az alvás az, ami fontos. A GABA alacsony szintje, vagy a hatásának a gátlása alvászavart okoz. 

A GABA glutaminból képződik a glutamát dekarboxiláz enzim hatására. Tehát láthatjuk, hogy GABA hiány csakis akkor fordulhat elő, ha ez az enzim kevés van a szervezetünkben. Igen, jön a szokásos dogma, miszerint ha glutamint veszünk, akkor ez javítható, hiszen “kell” a sok glutamin. A táplálékkiegészítők PDF-ben ezt alaposan körbejártam, így nem szükséges azt hinni, hogy ez a megoldás, magára az endokrinológiai rendszerre is hatással van a GABA, ez is olvasható ott. A vázizom nagy része glutamin, így van bőven, nem kell attól rettegni, hogy nincs. Erről gondoskodik az endokrin rendszer, de ezt ott elemeztem. Mint minden, ez is csak reklámfogás, mert a profit a lényeg, eladni egy terméket. Régen nem kellett glutamin és GABA, hogy jól aludjunk? 

Sokkal nagyobb probléma a GABA hatásának a gátlása, ami most ebben a bejegyzésben a DHEA-ra korlátozódik. Mindennek oka van, nincs véletlen, most sem. Miért magas a cirkadián ritmus szerint a kortizol/DHEA (-s), tesztoszteron, ebből kifolyólag a GH, és IGF-1? A növekedés miatt, ezt a mellékvese fáradtság c. könyvben leírtam. Ez így jó, és így is kell lennie. A DHEA (ez kevésbé) és észtere a DHEA-s (nagyon) gátolja a GABA receptor közötti válaszokat. Mi ennek az oka? A válasz megint a cirkadián ritmusban keresendő, mely egészséges emberekre vonatkozik, akiknek még így működik, bár hozzá kell tennem, hogy mellékvese fáradtságban is így van, csak a mennyiségek kisebbek:

Ahogy közelít az este, úgy csökken a kortizol/DHEA/DHEA-s (a DHEA felezési ideje 1-2 óra, a DHEA-s-é kb 10 óra), és a következő történik:

  • stressz hormon csökken, mellette a DHEA/DHEA-s is, melatonin növekszik. A kortizol alacsony, a melatonin magas értéke elősegíti az alvást, a DHEA/DHEA-s (mert ez is csökken, hiszen az ACTH szabályozza mind a kettőt, hiába hosszabb a felezési ideje a DHEA-s-nek, attól még ez is kevesebb lesz) engedi a GABA-t a receptorokhoz kötődni, így a pihentető alváshoz minden adott

Mi történik, ha este vesszük be a DHEA-t? Az. Feltornázzuk a mennyiségét, ezáltal a GABA és a receptorok között nem jön létre a megfelelő válasz, így az alvás zavart szenved, függetlenül a vércukor szinttől. Megoldás? Reggel, éhgyomorra vegyük be, ébredés után, így ha úgy érezzük, hogy szükségünk van DHEA-ra, akkor ezeknek a figyelembe vételével érdemes megfontolni, és szintén érdemes ezt elolvasni. Ezzel, ha nem is lekövetjük a cirkadián ritmust, mert az nem lehet, de mégis hasonló lesz hozzá. Külön bejegyzés még a cirkadián ritmusról.

A GABA hatását sok minden zavarhatja (gyógyszerek, magas fehérjefogyasztás, melyet, ha követjük a mellékvese fáradtság könyveket, akkor elő sem fordulhat), ennek a bejegyzésnek ez most nem lesz témája. A magas DHEA-s szint, függetlenül attól, hogy szedünk-e DHEA kiegészítőt, vagy sem (melyet hölgyeknek nagyon nem ajánlok, csak kellő körültekintéssel), alvászavart okozhat. Érdemes lehet elmenni egy DHEA-s mérésre, hogy kiderüljön az aktuális állapot. Nyilván alvászavart nem csak ez okozhat, hanem egy stage3-as mellékvese fáradtág, vagy esetleg tartósan magas kortizolszint, mely maga után húzza a DHEA-s szintet is, hiszen mind a kettőt az ACTH szabályozza.

Magas/alacsony kortizolszint, megspékelve rT3-mal, esetleg gyógyszerek (Metformin, pajzsmirigy hormon készítmények, Cortef, Naltrexone, Victoza, Ozempic) és a különböző táplálékkiegészítők, melyek alapszinten módosítják a sejtanyagcserét, nem jó irányba, vércukor esést okozva…ezek mind mind felelősek az alvászavarok kialakulásáért, fennmaradásáért. De még mindig a legfontosabb a mellékvese, akármennyire is nem akarja az orvostudomány elismerni, minden baj gyökere, és forrása innen ered. A többi járulékos probléma, mely csak összeszedett, jellemzően csak okozat. Inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés, terméketlenség.

Természetesen előfordulhat enzim túlműködés is, mely magasan tartja a DHEA-s hormont, ez hölgyeknél könnyebben megesik, ilyenkor legtöbbször a tesztoszteron is több, mint kellene. 

A mondavaló most is, mint mindig…egyszerű: figyeljünk magunkra, a test jelez, ha valami másképpen működik. Ez az egyik. A másik pedig az, amit oly sokszor elmondok a csoporttársaknak,  ha valamit módosítunk, változtatunk (mindegy mi az), egyszerre csak egyet, mert ha több összetevős a változtatás, akkor nem fogjuk tudni azt, hogy az előidézett hatás (az mindegy, hogy jó vagy rossz) miért következett be.

Az oldalon található információk saját szellemi termékek, a szöveg része vagy egésze jogvédelem alatt áll. Bármely részének, vagy egészének a felhasználása (idézése) kötelezi a felhasználót a forrásmegjelölésre, minden jog fenntartva, copyright © 2020.

”Anna”/ A funkcionális táplálkozási tanácsadói képzésemről itt tudsz bővebben olvasni.

”Anna”/ Az e-book-ok itt voltak elérhetőek, ezekben a témákban. Így, ebben a formában nem lesz többet letölthető/megvásárolható, erről a továbbképzésemnél is olvashatsz.

”Anna”/ Itt az érintett témakörökről téjékozódhatsz, mely biztosan bonyolult lehet elsőre.

Kövess a facebook oldalon...

...ott is mindent megtalálsz, vagy küldhetsz üzenetet.

Iratkozz fel ha értesülni szeretnél az újdonságokról, spam mappát ellenőrizd

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: