Egyéb kategória,  Kicsit mélyebb magyarázat

Xanax és kortizol?

Amennyiben a felkeltettem az érdeklődésed...

...úgy a funkcionális táplálkozási tanácsadói tudásomat igénybe veheted.


 

Bővül a lista, ahogyan ez az extrém rövid, szinte csak ismertető jellegű bejegyzés is ezt szolgálja. Oka a rövidségnek a következő, ez a hatás könnyen magyarázható, de nagyon fontos lehet egyes problémák észlelésekor. Az antidepresszánsok szedése függőséghez vezet, de akkor miért csökkenti a szorongást és a stresszt bizonyos embereknél, másoknál meg még rosszabb állapotot okoz? Erre a választ a Xanax hatóanyaga adja meg, mely stage állapottól függően erőteljesen befolyásolja a beteg állapotát. Nézzük is meg…

 

Ezek a két linken pedig tovább lehet olvasni SSRI és SNRI készítményekkel kapcsolatban, miként hatnak az endokrin rendszerre, a lista folyamatosan bővül.

A Xanax hatóanyaga az alprazolam, mely nagyon egyszerű módon csökkenti (vagy növeli) a stresszre adott reakciót, ez attól függ milyen állapotú a mellékvese. Feljött már párszor a csoporttársakkal történő beszélgetéskor a Xanax, de egy érdekes mondatra lettem figyelmes, ami a következő volt. Maga a tünet, és az ezzel járó endokrinológiai vonatkozások fogtak meg, és a kijelentés. Reggel a magas kortizolnál (ezt vérvételi lelet igazolta) a Xanax segít, hogy ne legyek ideges. Hmmm….egyből tudtam a választ, de ez a mondat és a lelet kellett, hogy ez a bejegyzés megszülessen. Ezzel nagyon jól szét lehet választani bizonyos jellegű problémákat, amik a kortizolra utalnak, de nézzük is meg a hatásokat, ezzel össze is tudjuk rakni. Nem kell most annyira megrémülni, ez könnyű lesz. 🙂

  • dózisfüggő módon csökkenti az agyi neuronok által termelt CRH-t, ezáltal az ACTH-t és a kortizolt
  • hirtelen abbahagyáskor azonban ez a hatás az ellenkezőjére fordul, megnöveli a CRH-t 24-48 óráig, mely 2-3 napon belül visszatér a normális tartományba

A hatásokat ketté kell választani, alacsony, és magas kortizolra, így meg is fogjuk érteni a miértet.

A magas kortizol okozhat pánikszerű tüneteket, amik erős szívveréssel, izzadással, megőrülünk érzésekkel járhatnak, ez jellemzően erős érzelmi stresszhatásra következik be. Függetlenül attól, hogy mikor ettünk, és mikor nem. Agyi köd, zavarodottság, alacsony vércukorra utaló tünetek általában nem jelentkeznek.

Alacsony kortizolra éppen ez jellemző, beesett vércukor (étkezések után), nem érzelmi behatásra jönnek a tünetek, csak úgy a semmiből. 

A magas kortizolra szedett alprazolam csökkenti a CRH-t, ezáltal az ACTH-t és a kortizolt is, vele együtt a szorongással járó tüneteket. A kortizol felezési ideje másfél-két óra, az érzelmi stresszre adott CRH-ACTH-kortizol löket azonban sokkal tovább kitarthat, így a folyamatos szedése az alprazolam-nak ezt a hatást csökkenti. A megnövelt adag hatékonyan lejjebb viszi a kortizol szintet, így egy érzelmi stresszes helyzetet könnyebben át tudunk vészelni, mely kitarthat egy ideig. A probléma az abbahagyáskor fog eljönni, ugyanis a következő 1-2 napban fokozottabb a CRH-ACTH-kortizol termelés (a stressztől függetlenül, ez az alprazolam hatása) az alprazolam abbahagyása miatt, így a gyógyszer letételekor a tünetek borzasztó módon felerősödhetnek, ami újabb adag bevételére sarkall. Így, ha folyamatos érzelmi stressz ér minket, akkor akár függőséget is okozhat.

Alacsony kortizolra pedig már tudhatjuk is a hatást, de azért segítek. Egy stage3-as állapotban lévő egyén stressz kezelése nem azért gyatra, mert sok a kortizol, a tünetek nem azért jönnek elő, hanem azért, mert kevés. Ilyenkor már a vércukor szintet is nehezen tartja a kortizol (ha nem ettünk szénhidrátot), stressz hatására még kevesebb lesz a kortizol, esetleg az adrenalin besegít a glükóz emelésében, ami nagy problémát okoz, akár az őrületig fokozhatja az agyi stresszes állapotot. Nos…ha erre beszedjük az alprazolam tartalmú készítményt…mi történik? Tudjuk már, igaz? A CRH-ACTH-kortizol vonal gátolva van, még kevesebb kortizol szabadul fel, így a stresszes állapot jobban fokozódik. Ez az érem egyik oldala, ami nem jó, de a rosszabb most következik. Abbahagyáskor…mint ahogyan leírtam…1-2 napig fokozódik a CRH-ACTH-kortizol termelés, így az amúgy is gatya állapotban lévő mellékvesébe rúgunk párat, még jobban arra kényszerítjük, hogy kortizolt termeljen, az állapot idővel nagyon romlik. Ezt itt bővebben kielemeztem, ha ez nem elég.

Hogyan tudunk különbséget tenni a különböző állapotok között? Nehezen, ahol már éjszakai pisilések, éhesen ébredések vannak, ott biztosak lehetünk benne, hogy már kritikusan alacsony a kortizolszint, így az alprazolam (Xanax) eszméletlen mértékben rontani fog. Gyakrabban jönnek elő a vércukor beesések. Egyetlen esetben hatásos, és valóban működik, de ettől függetlenül természetesen nem ajánlom senkinek sem, az az erős érzelmi stressz, ekkor a CRH gátlásával valóban csökkenthető a kortizol, de ez nem megoldás, inkább az egyéni stressz kezelésre kell koncentrálni. Hosszabb távú alkalmazása függőséghez vezethet, és az abbahagyáskor fellépő akut CRH növekedés terheli a mellékvesét.

Fontos megjegyzés, ezzel a módszerrel nem lehet csökkenteni a Cushing szindróma által kiváltott kortizol emelkedést. A Cuhsing szindrómában CRH független módon az ACTH által növekszik a kortizol, vagy mellékvese daganat miatt. Így az alprazolam CRH gátló hatása semmit sem ér a betegség állapotát illetően!

Megoldás? Stage1 és magas kortizol esetében az egyéni stressz és probléma kezelése a célravezető. Ezt mindenki maga dönti el, hogy hogyan tudja ezt kivitelezni. Ne feledjük, hogy a tartósan magas kortizol (érzelmi stressz, rossz étkezési szokások, diéták, túlzásba vitt edzés) előbb utóbb a mellékvese állapotának a rosszabbodásához fog vezetni. 

Stage3-ban mit tehetünk, hogy a mellékvese állapotát javítsuk? Azon kívül, hogy az alprazolam tartalmú mérget letesszük? Érdemes elolvasni ezeket, ez csak pár link, innen nagyon sok felé tudunk olvasni, mert ez egy egész rendszer, nem részlet:

Érdemes lehet újból átfutni ezt a bejegyzést is! Többek között azért, hogy lássuk azt, hogyan hat a kortizol az endokrin rendszerre, a CBD olaj egy része, ott van mellette sok más példa.

Az oldalon található információk saját szellemi termékek, a szöveg része vagy egésze jogvédelem alatt áll. Bármely részének, vagy egészének a felhasználása (idézése) kötelezi a felhasználót a forrásmegjelölésre, minden jog fenntartva, copyright © 2020.

”Anna”/ A funkcionális táplálkozási tanácsadói képzésemről itt tudsz bővebben olvasni.
”Anna”/ Az e-book-ok itt voltak elérhetőek, ezekben a témákban. Így, ebben a formában nem lesz többet letölthető/megvásárolható, erről a továbbképzésemnél is olvashatsz.

”Anna”/ Itt az érintett témakörökről tájékozódhatsz, mely biztosan bonyolult lehet elsőre.

Iratkozz fel ha értesülni szeretnél az újdonságokról, spam mappát ellenőrizd

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: