Egyéb kategória,  Kicsit mélyebb magyarázat

Tri/tetraciklikus és MAO-gátlók, benzodiazepin kiegészítés

Amennyiben a felkeltettem az érdeklődésed...

...úgy a funkcionális táplálkozási tanácsadói tudásomat igénybe veheted.

 

 

Amikor elkezdtem ezeknek is utána járni, haladtam sorban a vegyületekkel, így láttam jónak, ez a kettő lényegében ugyanaz, mint az SNRI, és SSRI hatóanyagok, csak másképpen működnek.

A tri/tetraciklikus hatóanyagok leginkább az SNRI-hez hasonlíthatók. MAO enzim gátlók szintén a noradrenalin és szerotonin mennyiségét emelik a lebontó enzimek gátlásával, így több neurotranszmitter áll rendelkezésre. Ezeknek a veszélyeiről írtam itt az SSRI és a fenti SNRI bejegyzésben. 

 

 

Tri/tetraciklikus hatóanyagagok:

Amitriptilin, Klomipramin, Ludiomil, Mianszerin, Mirtazapin

MAO enzim gátlók, itt külön kell választani a MAO “A” és “B” gátlókat, nálunk csak az “A” gátló van forgalomban, a moklobemid, így a többiről nem érdemes beszélni, hazánkban ezek nem elérhetőek. 

A MAO enzim gátló a tiramin nevű anyag lebontását is gátolja, ez pedig nagymértékben hozzájárulhat a vérnyomás emelkedéséhez. Ezt hívják sajtreakciónak. A tiramint tartalmazó ételek nem veszélyesek, mert a bélhám termeli a monoamin-oxidáz enzimet, mely ezt lebontja. Amennyiben ezt gátoljuk, a tiramin felszaporodik a vérben, noradrenalint szabadít fel a szimpatikus idegvégződésekből, emelve a vérnyomást. Továbbá a MAO enzim gátlók SSRI/SNRI kombinálásával veszélyes toxikus reakciók lépnek fel. Tehát semmiképpen sem jó ötlet (amúgy sem) a többféle hatóanyag keverése. Demerollal adva pedig életveszélyes állapot is beállhat.  

A benzodiazepin származékok, diazepam, alprazolam, nitrazepam, klonazepam, midazolam, flumazenil ugyanúgy működnek, mint a Xanax, hatását a HPA tengelyre fejti ki, csökkentve a kortizolt, erről itt tudunk bővebben olvasni. 

Ez a bejegyzés aránylag rövid lett, hiszen az endokrinológiai rendszerre gyakorolt hatásuk ezeknek a szereknek a dopamin, szerotonin, kortizol, noradrenalin útvonalon történnek.

Ugyanakkor nagyon fontos megemlíteni valamit, ami nagyon nem elhanyagolható. Az SSRI, SNRI, MAO enzim gátlók miatt a szerotonin nagymértékben megnőhet, mint neurotranszmitter, és fennállhat egy úgynevezett szerotonin szindróma. Ekkor a tünetek már ijesztőek lehetnek, és a dózis emelésével, vagy különböző hatóanyagok kombinálásával (SSRI + MAO gátló) a hatás drasztikus lehet. De akár egy triptofán kiegészítő + MAO gátló is ronthat, hiszen a triptofánból több szerotonin lesz. Vagy esetleg az 5-HTP külön kiegészítő (ez átjut a vér-agy gáton) használata megnöveli a szerotonint az agyban, erre ha beveszünk egy dextrometorfán hatóanyagú köhögéscsillapítót (melynek SSRI hatása is van), akkor nagy bajt tudunk okozni magunknak. 

További vegyületek (a teljesség igénye nélkül), melyek hatással lehetnek egymásra, ezzel rossz állapotot előidézve, fokozva a szerotonint, és az ezzel járó tüneteket:

  • SSRI, SNRI, MAO gátló
  • különböző fejfájás/hányás/fájdalomcsillapítók (graniszetron, metoklopramid, ondanszetron, szumatriptán, zolmitriptán, fentanil, tramadol)
  • ginzeng 
  • lítium
  • triptofán
  • amfetaminszármazékok

Mint oly sokszor, most is megemlítem a táplálékkiegészítőknél szajkózott témát, sosem áll helyre a homeosztázis, ha hormon szinten zavarjuk meg az endokrinológiai rendszert. 

Számtalanszor elmondom, leírom, hogy ezek a vegyületek nem oldanak meg semmit sem. Természetesen vannak olyan esetek, amikor nem endokrinológiai a háttérprobléma, hanem valóban idegi. Ez minden esetben a pszichiáter feladata és felelőssége, hogy kiderítse, ha tudja. Ennek feltérképezése valóban nehéz feladat, de a következő bejegyzés talán segítséget nyújthat abban, hogyan különítsük el vércukor ingadozásból eredő hangulatváltozást. Ebbe még beletartozik a magas kortizol szint is, mely merőben más tüneteket produkál. Ehhez segítséget nyújtok lelet értelmezés, javaslat szintjén, ami esetleg szervi okra is visszavezethető. 

Ezzel…részemről…lezártam az antidepresszánsok utáni nyomozást és ismertetést. Elég is volt úgy érzem. Ennél jobban nem érdemes belemenni, ez is bőven sok, látható, hogy a legtöbb a hormonok szintjén hatnak. A depresszió szinte minden esetben a kortizol, DHEA, szerotonin, dopamin körül mozog, így első körben itt kell szétnézni. Természetesen van 100+1 hatóanyag is, melyet felírhat az orvos, de ez annyi hatóanyagot érinthet, amely nem is biztos, hogy közvetlenül befolyásolja az endokrin rendszert, hogy leírni is sok. 

Az oldalon található információk saját szellemi termékek, a szöveg része vagy egésze jogvédelem alatt áll. Bármely részének, vagy egészének a felhasználása (idézése) kötelezi a felhasználót a forrásmegjelölésre, minden jog fenntartva, copyright © 2020.

”Anna”/ A funkcionális táplálkozási tanácsadói képzésemről itt tudsz bővebben olvasni.

”Anna”/ Az e-book-ok itt voltak elérhetőek, ezekben a témákban. Így, ebben a formában nem lesz többet letölthető/megvásárolható, erről a továbbképzésemnél is olvashatsz.

”Anna”/ Itt az érintett témakörökről téjékozódhatsz, mely biztosan bonyolult lehet elsőre.

Kövess a facebook oldalon...

...ott is mindent megtalálsz, vagy küldhetsz üzenetet.

Iratkozz fel ha értesülni szeretnél az újdonságokról, spam mappát ellenőrizd

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: