Egyéb kategória,  Kicsit mélyebb magyarázat

A bemutatkozóm folytatása…

Amennyiben a felkeltettem az érdeklődésed...

...úgy a funkcionális táplálkozási tanácsadói tudásomat igénybe veheted.

 

 

 

A főoldalon látható,  korántsem teljes írást rólam már olvashattuk. Ez csak kis része az egésznek, ebben a bejegyzésben azt írom le, hogy miként jutottam el ide, ahol jelenleg 2020 december 1.-én ez tart. Őszinte írás lesz, nem mellébeszélés, csak az igazság.

A szenvedésemet és a tanulási folyamatot a bemutatkozómban már átrághattuk (főoldal), amikor kikísérleteztem magamon azt, hogy mégis miként kellene ennem, mit kéne tennem ahhoz, hogy jobban legyek. Természetesen ez rengeteg vizsgálatot és időt vett igénybe, erről blogot is írtam annak idején, előtte már azért tanulgattam. Sőt, volt egy másik Facebook csoport is, akkor még csak max 150 taggal. A blog a Google szerverein volt, mely ugyan ingyenes, de mégsem az enyém, bár akkoriban tettem én erre.  Írtam, amit jónak láttam…ez 2017 elejére tehető. Nem sok, azt hiszem 2 hónapos működés után, az egészet a Facebook csoporttal együtt visszavontam. Így utólag nem is bánom, nagyon kezdetleges és rendkívül foghíjas volt a tudásom a mostanihoz képest, tegyem hozzá közel sem tudok még most sem annyit, mint szeretnék. Az utána lévő majdnem 2,5-3 év csak úgy telt, nem foglalkoztam ezekkel a dolgokkal, bár lengedezett az orrom előtt a gondolat, hogy csapjunk bele, de valamiért mégsem. 

Aztán történt egy nagy változás az életemben…de Alzheimer bácsi csak nem tudta kiverni a fejemből a gondolatot, hogy ezzel bizony foglalkozni kellene. Így a változás meghozta a döntést…mégpedig azt, hogy a blogot újra indítom a csoporttal együtt. Új blogot csináltam (hogy minek azt ép ésszel most sem tudom felfogni, mert ott volt a másik…), és elkezdtem visszatölteni a másikról a bejegyzéseket, a mostani Facebook csoportot pedig létrehoztam. Szállingóztak a tagok, kérdeztek, beszélgettünk. Rá kellett döbbennem a nagy agyammal arra, hogy bizony rengeteget felejtettem, és ez így nem jó. Továbbá sok téma volt, amit szerettem volna megérteni. Egyik a női endokrin rendszer, mely a mai napig a legnagyobb fejfájást okozza, de nem annyira, mint régen. Így 2018 év végén megszületett az új blog és a csoport, ahová visszatalált pár régi, akkori csoporttárs. Hallelujah. Mára asztali nézetből mind a kettő a mostanira van irányítva, mobilról nem tudtam megcsinálni, de link van. Elkezdtem újra elmélyülni a dolgokban, ebből álltak a mindennapjaim (nem mintha most másképpen volna, bele fogok egyszer tekeredni az endokrinológiába), munkából haza, olvasni, tanulni, millió könyv, írás (nem blogok, hanem endokrinológiai könyvek). Összerakni az összefüggéseket az akkori tudásomnak megfelelően, ez nem tudom hány hónapig ment, 4-5-6…nem emlékszem. Meg is csömörlöttem ettől, bár nagyon sok mindent tanultam, leírtam a blogon. Ez nyárra tetőzött, akkor már kicsit kivoltam (fél év hétköznap 4-től este 8-ig, hétvégén reggel 10-től este 6-ig nem csoda) a sok olvasástól, tanulástól. Lassan kettyós leszek, ezt éreztem, kellett a pihenés. Így kb. 2-3 hónapig nem nagyon foglalkoztam az egésszel, majd pont nyár közepén fogok otthon penészedni, éltem az életem. Közben nagyon sok emberrel beszélgettem, tünetekről, leleteket nézve. Ebben az időben még nem sikerült mindent megérteni, csak pislogtam, mint a pocok a lisztben. Közben nagyokat hümmögtem, és kerek szemmel néztem, ha valaki olyat kérdezett. Megmondtam a választ, ha ez állt fenn…ami a következő volt, széttárt karokkal: nem tudom. 

2019 év vége felé, kicsit előbb az egyik csoporttárs kérdezte (már előtte is mondták páran), hogy miért nem írok egy könyvet. Könyvet? Aham’, könyvet, mert jónak tartja a stílust. Mi vagyok én, Andersen? Háppersze’, ennél hülyébb ötletet nem is hallhattam volna, csapódott a homlokomnak a gondolat. Jó, Ricsike…arrébb lehet csoszogni, nem lesz itten’ semmilyen könyv, meg amúgy is. Ez volt a fejemben, ebben az időben már kezdett túlmenni az egész a józan ész határain (amennyi volt), ez emésztette fel a mindennapjaimat. Egyik reggel úgy ébredtem, mint akit alfaron billentettek, rendben. Legyen, akkor egy PDF-et csinálok, amiben le lesz írva minden, amit tudok. Most 430 oldal a blogot nem számítva a teljes, olyan 200 tájékán volt abban az időben. 

Írok egy PDF-et…jajdejó’. Kinek fog ez kelleni? Töltsem az időt egy olyan dologgal, aminek semmi értelme, hisz ott a blog. Akkor minek? Ebben az időben már kacérkodtam a gondolattal, hogy hagyom az egészet a bánatosba, mert rengeteg időt emésztett fel. Tanulni, írni, csoporttársakon segíteni. Itt jön egy nagyon fontos dolog, amit nem fogok letagadni. Mellékszál következik. Becsületességre, őszinteségre neveltek, így nem fogok mást mondani, mint az igazság. 

Elgondolkodtam azon, hogy miért csináljak egy PDF-et? Ott a blog, olvassa, aki akarja, itt visszakanyarodok ahhoz, amit írtam. Az idő, amit erre áldoztam sosem fog visszatérni (nem bánom egy percét sem, továbbra is az életem része az endokrinológia), de ha ennyit beletettem, akkor miért ne lehetne ezt másképpen csinálni? Elképesztően hülye ötlet, már a hideg is kirázott ettől. Kérni érte egy jelképes összeget. Igen, számomra jelképes, mert ha nem is vagyok orvos (nem tudom akarnék-e lenni, ez külön történet), de tudok valamit, ami másnak hasznos lehet. Ha van egy pénzbeni kifejezése, akkor talán jobban becsülik, ha ingyen van valami, akkor általában baromság, ez a legelfogadottabb nézőpont. De mégis mit, és hogyan…és—ááááá…hagyd a csudába ezt a képtelen ötletet, ezzel vígasztaltam magam. 

Legálisan, ez a legfontosabb, nincs sumákolás és félrebeszéd. Vagy tisztán, vagy sehogy. Akkor hovatovább’? Könyvkiadó, itt a remek ötlet, gondoltam én. El is kezdtem olvasgatni, a vigyor lehervadt a számról, mert ez így nem frankó. Akit érdekel, nézzen utána, elöljáróban annyit, hogy súlyos összeg, ugyanis a kiadó nem fog lutriban benne lenni, gyakorlatilag ha fel is vállalja a kiadást, van egy bizonyos rész, amit át kell vállalni. Ez alsóhangon 500.000 ft volt, de lehet akár 1 millió is. Ez attól függ mennyire akar teljes dolgot az író, ebben már benne van a marketing része. 1 millió forint. Naja’…akkor ez nem megoldás, ettől függetlenül írtam vagy 20 kiadónak, 1 méltatott válaszra, és bizony ezt kaptam a szemem közé. Megköszöntem a lehetőséget, és tudomásul vettem, hogy eme út nem járható. Tovább fortyogott az agyvizem, hogy mit kellene csinálni, teltek a napok, hetek. Itt, ennél a pontnál már visszavontam az összes bejegyzést, és nem is akartam elérhetővé tenni akkor sem, ha nem jutok semmire. A döntésem és amit vállalok az végleges, nem csinálok segget a számból. 

Mi maradt, mint lehetőség? Az online értékesítés, de így minden az én nyakamba szakad. Meg amúgy is, mi a fenét kell csinálni ott, és úgy? Elkezdtem gondolkodni, beszélgetni emberekkel és csak a legális vállalkozás marad, mint egyetlen opció. Szintén teltek a napok, hetek…és egyre inkább tudtam, hogy ez lesz a kompromisszumos megoldás, hiszen a könyvkiadás nem működik és ennyi pénzt beleáldozni ( 1 milla), még akkor is ha nem kell egyszerre kifizetni…nem biztos, hogy értelmes lett volna. Akkor oké, irány egy könyvelő, aki lehetőleg ért is ahhoz, amit csinál (értett). Egy kávé mellett szépen megbeszéltük azt, hogy mi is lenne a teendő, merre és hány méter, teljesen járható út volt. Mint minden, ez is elkezdett érdekelni, ekkor már majdnem év vége volt, de legalább tudtam mit is akarok, mivel végigjártam a lehetőségeket. Január eleje, irány a kormányablak és kiváltani a vállalkozóit, mellyel lehet online értékesíteni PDF-et. Előtte mindent, még az Atyaúristent is elolvastam erről, ilyen témában nem vagyok járatos, alaposan rá is mentem a könyvelő agyára, leettem a hajat a fejéről. Tudni akartam mindent, nem szeretek senkitől sem függeni. Ezekkel párhuzamosan már javában írtam a PDF-et, mert elég sok mindent kellett javítani, voltak benne nem oda illő dolgok és pontatlanságok. Minden időm erre ment rá, amit csak rá tudtam áldozni.

Bökkenő…akadt. Mégis hogyan? A Google szerverein lévő tárhely nem engedélyez ilyesmit, hisz csak blogolásra való. Akkor? Egyik csoporttárs javasolta, hogy vegyek egy domaint és tárhelyet. Ugyan nem ismeretlen a digitális világ, de azért ez más, mint egy blogolás. Az eddig nem hallott szó…WordPress. Emmi’? Megint az olvasgatás, nézelődés, kutatás. Aki ismeri, az tudja, hogy mire jó…nagyon sok mindenre, én a töredékét sem használom ki annak, amit tud, egyelőre bőven elég.  Nézegettem tárhelyet és domaint, háááát, néhol el vannak rugaszkodva az árak elég rendesen, a fogam csikorgott, miközben kerestem. A végén egy jó, és magyar szolgáltatót találtam, egészen korrekt áron, lehetőséggel egy ingyenes tárhellyel, a próba kedvéért, aztán ha tetszik elő lehet fizetni. Így is tettem a későbbiekben, ez az időpont már karácsony felé közelített, itt már a PDF készen volt, vagyis csak az első, alap kiadás. A tervek megvoltak, januárban elindítom az egészet, akkor is ha mamutok törnek elő a mélyből és eltaposnak. Újabb probléma, hogy ne érezzem magam annyira jól. Mégis mit kell csinálni, hogy ez működjön? Hogy kell fizetni, miként megy az egész? Ekkor már szorított az idő, mint az új cipő, de nem volt visszaút, a domaint megvettem 2 évre a tárhellyel együtt, könyvelővel beszélve, indítja januárban ezt az egészet. Sietve kértem a megfelelő helyen segítséget és árat, mennyiért dobnak össze egy webshop-ot, letölthető tartalommal, plusz ugye a karbantartás és a domain beállítása. Azt hittem visszatér a pelenkás időszakom, mert majdnem becsináltam az ártól. Akik értik miről beszélek, azok tudják WooCommerce + Paypal intergráció (ekkor Paylike még tervben sem volt), karbantartási díj (felügyelet, ha baj van), bővítmények (ami kell, mindegy mi) telepítése, beállítása. Hmmmm….150.000 ft-tól indul + a havi felügyeleti összeg. De átlagban 200.000 jó magyar forint. Nem sajnálom tőlük, programozók és értik a dolgaikat, de a WorPress annyira felhasználóbarát, hogy másképpen döntöttem. Nem tehettem meg azt, hogy másra bízom, egyrészt ez nekem horror összeg volt (holott kedvezőnek mondható), másrészt meg nem én csinálom az oldalt. Nyilván szerkeszteni tudom a bejegyzést, de akkor is…nem az enyém, nem én felügyelem. Kiült az arcomra a döbbenet, mint a nagyanyó az ablakba leselkedni, amikor kaptam fél milliós árajánlatot egy weboldalra.

Itt, ebben az időpontban már karácsony volt, amikor ebbe belevágtam. Ha láttuk a Torrente-t, akkor tudjuk…ha meg kell, akkor meg kell. Domaint + tárhelyet megvettem, és elkezdtem csinálni. Ríttam’ közben, mert semmit sem értettem hozzá, de otthon voltam a két ünnep között, volt éppen elég időm szarakodni. Beállítottam a domaint, SSL-t is kértem hozzá, feltelepítettem a WordPress-t, majd nézegettem a lehetőségeket és beállításokat. Úgy egy hét alatt ki is ismertem, ezalatt amit lehetett be is állítottam a bővítményekkel. Létrehoztam az egy szem PDF-et, az alap mellékvese fáradtságot, mellyel akkor is már nagyon sok időt töltöttem, tökéletesre akartam megcsinálni, benne legyen minden tudásom, ami akkor volt. 

Január elején elmentem a kormányablakba és elintéztem a papírokat a legális letöltéshez, ez fontos volt, enélkül bele sem fogtam volna. Minekután meg kellett oldani a fizetést, így első körben a PayPal maradt és a banki átutalás, a PayPal összekötése sem volt nekem annyira könnyű, de meg tudtam oldani a fizetést, ehhez persze kellett egy üzleti PayPal fiók, ezt is le kellett zongorázni, pedig nem vagyok Havasi. Közben a Számlázz.hu integráció is elkészült, a könyvelőm mindent elintézett.

Ezt már a csoportban előtte közzé tettem, még lehetett volna visszakozni, de nem, ha már azt mondtam, akkor úgy is lesz. Elindult az oldal, és elégedetten dőltem hátra, kész van a 10 évre visszanyúló tudásom. Az utána lévő pár hét azért nem adta vissza ezt az érzést, hogy elégedett lehetek. Maximalista vagyok, így ennek tükrében gondolkoztam tovább. Miért? Nem értettem dolgokat, előtte is voltak homályos témák, de nem tudtam ezzel foglalkozni, idő hiányában. Itt viszont már volt rá. Nem volt tiszta…alacsony kortizol…magas rT3…miért? Elkezdtem tovább olvasni/nyomozni és bátran, szégyenkezés nélkül állíthatom az rT3 témával megszenvedtem. A legnehezebben érthető dolog volt az összes közül, irtó sokat kínlódtam a megértésével. Ebbe beletartozik az összes gyógyszer, amit jelenleg az IR-re adnak. 3 hetes olvasás, tanulás (reggeltől estig, ha tehettem) után megszületett az első kiegészítő, rT3 témában. Mindent helyretett, amit addig nem értettem, de sosem fogtam volna fel, ha nem tudom azt, amit addig. Önmagában kevés volt, ha nincs meg a korábbi tudásom, így viszont minden összeállt, így majdnem 300 oldalon keresztül. Már az első kiadás is bődületesen sok, ha azt nézzük, hiszen mindenre kitértem benne, de ehhez még plusz. Sok…és akkor még nem volt semmi utána, csak ez a kettő. Szépen be is illesztettem a PDF-ek közé, mint külön letölthető verziót, és egybe is fűztem a teljessel. 

Mellékszál, itt már akartam (előtte is) bankkártyás fizetési lehetőséget is, de komoly akadályokba ütköztem. Barion nálunk a majdnem legnépszerűbb, de a WorPress-be integrálni elég nehéz…és….hát…a legjobb indulattal sem mondhatom azt, hogy gyorsak. Az érdeklődő email-re vagy 2 hetet vártam, mire válaszoltak és amit olvastam az sem tetszett túlzottan. Majd ha látom mit, milyen forgalmat bonyolít az oldal, akkor jelezzem feléjük, vagy becsüljem meg én, de az tuti, hogy most nem fognak erre érdemben reagálni, térjünk vissza később (hónapok múlva). Megütötte 2 dolog a fejemet. 1. Ha egy felkeresés miatt 2 hetet kell várnom, akkor mi lesz, ha problémám adódik a szolgáltatással? 2. Élből elutasítanak, így nagy bizodalmam nem volt, bár érthető, hiszen nem akarnak maguknak felesleges problémát, ha valami balul sül el, ergo biztosra mennek. Ettől függetlenül korrekt árak vannak náluk, a legjobb, ami elérhető, de ezek a dolgok kedvemet szegték. Ha sikerül valakinek szerződést kötni velük és bele tudják integrálni az oldalba, akkor messzemenően a legköltséghatékonyabb lehetőség. Megnéztem a SimplePay (OTP) ajánlatát is, a csatlakozási díj meglehetősen sok. Véletlen folyamán botlottam bele a Paylike szolgáltatásba, teljesen jó ár (drágább, mint a Barion), az ügyfélszolgálat pár órán belül válaszol, ha gond lenne, én maximálisan meg vagyok velük elégedve. Megkerestem őket, a szükséges formaiságokat elintéztük, megcsináltam az oldalon amit kértek, 2 napon belül aktív volt. Taps.  

Az edzés endokrinológiája mindig is érdekelt, és tudni akartam, mivel edzettem is éppen eleget, többet is mint szükséges lett volna. Így megint elkezdtem tanulni és olvasgatni a témában, és kb 1 hónapra rá megszületett a második kiegészítő, immáron a második kiegészítés. Nem elérhető külön, nincs értelme, az alap PDF és a két kiegészítő már karcolta a 350 oldalt. Ennek az összeállítása 1 hónapot vett igénybe, szintén a lehető legtöbb szabadidőmet beleáldozva, ami nem napi 20 perc volt.

Az utána lévő kiegészítő pedig evidens volt, ha az edzést vesszük. Igen a táplálékkiegészítők, mivel…mint mindent, így ezt is…tudni akartam miért okoz pl a króm vércukor esést. Vagy valójában mi haszna (semmi) a tesztoszteron fokozó marhaságoknak. Nagyon nehéz dolgom volt, mert rengeteg van, és nem tudtam hogyan rendszerezzem ezeket, aztán kitaláltam mégis miként kéne. Ezzel már 400 oldalra duzzadt a tartalom, ez is közel 1 hónapnyi tanulás, kutatás írás eredménye. Ezt is beleillesztettem a meglévő PDF-be, így 4 PDF volt egyben. 

Ebben az időben jött a koronavírus járvány (khmmm…) okozta hisztéria, ami romba döntötte az egész világot. Taps, vagyis nem. Itt a munkahelyemen is problémák adódtak, így jobbnak láttam, ha szüneteltetem a vállalkozást, amíg nem tisztázódnak a dolgok. Ez júliusra történt meg, és újból elérhetővé tettem az összes PDF-et, ami volt. Közben természetesen a csoportban folytak a beszélgetések…és felkeltette az érdeklődésem a DHEA (még pluszban, az alap PDF sok infót tartalmaz erről) és a ketózis. Ez is 3-4 hetes tanulás/olvasás eredménye volt, amit megint egy kiegészítővel zártam, így egyben 430 oldal lett a legteljesebb PDF. Itt viszont a következőt gondoltam., nem akartam már PDF-et csinálni többet, van elég…tehát értsük jól, pénzért adni. A meglévő vásárlóimnak további információkat szerettem volna átadni, bővítve azt, amit ott leírtam. Ingyen a továbbiakban, nem pénzért, persze a laikusoknak is elmagyarázva, ahogyan lehet. A blog részben folytattam.A későbbiekben pedig csináltam egy alap, könnyített PDF verziót, mert kaptam kritikát, hogy nehéz. Így van, elkészült az egyszerűsített, lényegre törő, de felettébb szegényes PDF, ami csak és kizárólag konyhanyelven íródott azért, hogy az átlagos ember is könnyen megértse. Nehéz, de autót sem lehet szerelni úgy, hogy nem értjük miről van szó.

Megint őszinte leszek, tavaly télen már fontolgattam abbahagyni az egészet (fentebb írtam), mert kinőtte magát. Szinte minden szabadidőm erre ment már akkor is rá, és úgy gondoltam, hogy a továbbiakban nem tudom/akarom/szeretném ezt ingyen vinni. Azóta pedig ez csak fokozódott, az anyag, amit írok, a csoporttársakkal történő egyeztetés, segítség, tanácsok…mind mind felemésztik az időmet. Láthattuk, hogy mi munka csinálni ezt. A weboldal az én szellemi termékem (egy programozónak ez kisujj, de nekem nem volt az), a hozzá tartozó csoport felügyelete, a PDF megírása, segítség nyújtás, ezeket csakis azoknak az embereknek köszönhetem (neked…igen, most innentől tegezlek, hozzád szólok), akik megvették valamelyik PDF-et. Heti szinten 8-10 órát vesz el csak a csoporttársakkal/vásárlókkal való kommunikáció, mert tudom, hogy a téma nehéz. Ha te felvetted velem a kapcsolatot, akkor tudod…nem sajnálom az időt senkire sem, mert a cél a megértés, hogy tudd miért van, amiben jelenleg vagy! Nem vagyok orvos, sem dietetikus. Az előbbi nem is leszek, az utóbbi persze kétséges. De egy biztos, te csak annyit látsz, hogy nincs ingyen. Manapság mi van ingyen? Láttad mennyi munka van benne, és ez csak egy rövid verzió…még mindig…mert nem hagyom abba a blogbejegyzések írását. Az, hogy ezt így, ebben a formában láthatod, nagyon sok pénz, idő és energia. Nem leszek álszent és kamus sem, ingyen nem (pláne ráfizetéssel, vállalkozás fenntartása, könyvelő, tárhely szolgálatatás kifizetése…stb) fogom ezt csinálni, így amennyiben a kiadás nem fedezi a bevételt, úgy biztos lehetsz benne, hogy az oldal és vele együtt a csoport meg fog szűnni. 

Egyelőre nem ez a helyzet, ez lesz az utolsó, amit meg fogok tenni, hiszen itt van és működik, el tudod olvasni. Amennyiben megtiszteltél azzal, hogy megvetted bármelyik PDF-et, úgy te is hozzájárultál ahhoz, hogy ez működjön és olyat olvass, amit talán ezelőtt még sehol. Nincs üzletpolitikám, nem reklámozom magam csoportokban (hazudok, kétszer volt rá példa régebben, azóta nem), nem nyomulok agresszíven. Ha szükséged van a PDF-re, meg tudod venni, vagy ha segítség kell megtalálsz…és ez ingyen van. Nincs termék, nincs tolakodó reklám (nem is lesz soha), nincs megvásárolható csodabogyó, csak a tudásom, ami a tiéd lehet. Ha ezt végigolvastad, akkor elértem a célom, kíváncsi lettél, vagy pedig meglévő PDF tulajdonosként érdekelt az utam.  

Az oldalon található információk saját szellemi termékek, a szöveg része vagy egésze jogvédelem alatt áll. Bármely részének, vagy egészének a felhasználása (idézése) kötelezi a felhasználót a forrásmegjelölésre, minden jog fenntartva, copyright © 2020.
”Anna”/ A funkcionális táplálkozási tanácsadói képzésemről itt tudsz bővebben olvasni.
”Anna”/ Az e-book-ok itt voltak elérhetőek, ezekben a témákban. Így, ebben a formában nem lesz többet letölthető/megvásárolható, erről a továbbképzésemnél is olvashatsz.

”Anna”/ Itt az érintett témakörökről tájékozódhatsz, mely biztosan bonyolult lehet elsőre.

Iratkozz fel ha értesülni szeretnél az újdonságokról, spam mappát ellenőrizd

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: