Egyéb kategória,  Kicsit mélyebb magyarázat

TBG, pajzsmirigyhormon kötőfehérje

Amennyiben a felkeltettem az érdeklődésed...

...úgy a funkcionális táplálkozási tanácsadói tudásomat igénybe veheted.

 


 

A TBG egyfajta kötőfehérje, mely azért felel, hogy a vérben lévő pajzsmirigy hormonokat (t4/t3/rT3) megkösse, így a szabad hormon elérése a sejtek számára drasztikusan csökken, vagy éppen nő, attól függ milyen irányban módosul a TBG szintje. Ez a bejegyzés elég rövid lesz, mert igazából lényegi mondanivalója nem sok van, ugyanakkor a TBG növekedése, csökkenése félreértelmezheti a leleteket. 

A pajzsmirigy hormonokat nem csak a TBG képes megkötni, hanem a TTR (TBPA) és az albumin is. A legnagyobb kötődése a TBG-hez van, majd a TTR és az albumin következik. A szabad elosztás pedig fT4/0,03, fT3/0,3 % hormon szinten. Mint a CBG-nél, itt is az a cél, hogy legyen szabad pufferkapacitás, amennyiben nagy mennyiségű pajzsmirigy hormonra van szükség. Az, hogy a TBG/TTR/albumin kötődése milyen a különböző pajzsmirigy hormonokhoz, azt a különböző genetikai variánsai döntik el. A TBG variánsai jelentéktelen módon befolyásolják a pajzsmirigy hormon kötődést. A TTR és albumin esetében már más a helyzet, itt nagyon sok variáns előfordul és mindegyik másképpen köti a pajzsmirigy hormonokat. A TBG ugyanúgy hőmérséklet érzékeny, mint a CBG, ennek oka szintén ott keresendő.

 

Betegség esetén beáll a ketózis (amennyiben van kortizol) emelkedik a testhő (láz), ezzel a TBG több pajzsmirigy hormont enged az anyagcserének (ketózis alkalmával kevesebb kell, mint glükóz esetében, ettől függetlenül szükséges). A testhő emelkedésével a kötődés gyengül, és több pajzsmirigy hormon válik elérhetővé, 1 °C-onként ~15%-os hormon emelkedést tesz levetővé. Ez betegségben és különböző mesterséges külső hőmérséklet emelkedés hatására is megtörténik, pl szauna használatakor. Az agy nagyon érzékeny az fT3 mennyiségére, ezért nem jut át akkora mennyiségben, mint a t4, ott pedig a D2 dejodináz által kerül az fT3 szintetizálásra. Ezért fordulhat elő bizonyos görcsroham extrém magas láznál, amikor már nagyon sok az fT3 az agyban, a hőmérséklet csökkenésével ez alábbhagy. A vérben lévő pajzsmirigyhormon szint pár percre elegendő az anyagcserének, a lekötött mennyisége 1-2 órára, ha a pajzsmirigy nem termelne egyik pillanatról a másikra semmit sem.

Mi szabályozza és miért kisebb, vagy nagyobb a mennyisége? Először tisztázni kell azt, hogy mi történik a növekedéskor, csökkenéskor. Ha nő a TBG szintje, akkor több pajzsmirigy hormont köt meg a vérben, így a szabad hormon kevesebb lesz, ha pedig csökken a TBG szintje, akkor a szabad hormon több a vérben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az átmeneti TBG növekedés egyben a TSH emelkedését is fogja eredményezni, hiszen az elérhető fT4/fT3 szint lecsökken, ezt pótolni kell, így megnő a TSH. Ugyanakkor, ha a TBG csökken, akkor több lesz az fT4/fT3 a vérben, így a TSH esik, ez a TSH növekedés/csökkenés addig tart, míg a sejtanyagcsere által közvetített információ alapján a hipofízis megfelelőnek nem találja a hormonokat. Ez a negatív visszacsatolás alapja, ezzel a szabad pajzsmirigy hormon szint növelhető, csökkenthető. Megjegyzés, azt tudjuk, hogy az rT3 ezt alapjában borítja fel, így ezt csakis megfelelő endokrin rendszer esetén feltételezzük, de a változások megtörténnek a hormonok mennyiségében, viszont ez nem feltétlenül jó irányban következik be, csupán a homeosztázis része.

Növeli a szintjét:

  • ösztradiol (pl fogamzásgátló tabletta), ez dózisfüggő, minél magasabb az ösztradiol, annál több a TBG
  • különböző májgyulladások (hepatitis C, vagy májgyulladás, mely még nem előrehaladott májcirrózis)

Csökkenti:

  • tesztoszteron, ennek hatása egyértelmű, szükséges az anyagcseréhez, minél nagyobb mennyiségben van jelen, annál több fT3 szükséges
  • nagyon előrehaladott májcirrózis (ez az rT3-mat növeli mellé)

Nagyon sokféle TTR és albumin variáns létezik, ezek teljesen különböző arányban kötik meg a pajzsmirigy hormonokat (fT4/fT3/rT3), így nagyban befolyásolja a vérben lévő szinteket, függetlenül az autoimmun folyamatoktól/gyulladástól és az étkezéstől. Bizonyos TTR variánsok a t4 és rT3 emelkedését okozzák. A TBG/TTR/albumin variánsok sokszínűsége az embertípusoktól függ (sötétbőrű, spanyol, kínai…stb), és természetesen ezeknek az embertípusoknak a gyerekvállalása teljesen egyedi összetételű és variánsú TBG/TTR/albumint hoz létre. A TBG hiányt, felesleget a t4/fT4-ből lehet megállapítani, ha sok a t4, akkor a TBG valószínűleg magas, és fordítva. A kevés t4 arról tanúskodik, hogy a TBG-ből hiány van, a fT4 szintje nagyjából változatlan, hiszen azt a TSH-val szabályozza a hipofízis, ugyanakkor születés utáni rendellenes fejlődéshez vezet. A különböző variánsokat genetikai vizsgálatokkal lehet kideríteni, amennyiben szükség van erre.

Itt véget is ért ez a bejegyzés, mert láthatjuk azt, hogy a TBG/TTR/albumin hogyan köti meg a pajzsmirigy hormonokat, különböző népcsoportokban, teljesen egyedileg. Jelen írás célja megint az, hogy egy rossz öröklött TTR variáns miatt is előfordulhat rT3 növekedés, és ez ellen innentől fogva nem tehetünk semmit sem, és kezelni se. Ez csak egy kis adalék ahhoz, hogy megértsük azt, miért nem ér sokat egy ilyen genetikai rendellenesség kezelése pajzsmirigy hormonokkal. Mondjuk a többi diagnózis sem különb, de ezt már számtalan módon levezettem. Ez a bejegyzés csak hozzájárul a még teljesebb megértés végett, ugyanakkor semmit sem tudunk tenni, ha ilyen jellegű a probléma. Feladata ugyanaz, mint a CBG-nek, pufferkapacitást tart fenn és a hőmérséklet emelkedésével biztosítja a megnövekedett energiaigényt a ketózis során. Itt a ketózis létrejöttétől függetlenül hasznos, mert ha nincs is ketózis, akkor a glükóz alapú energiaellátás miatt szükséges.  

Az oldalon található információk saját szellemi termékek, a szöveg része vagy egésze jogvédelem alatt áll. Bármely részének, vagy egészének a felhasználása (idézése) kötelezi a felhasználót a forrásmegjelölésre, minden jog fenntartva, copyright © 2020.
”Anna”/ A funkcionális táplálkozási tanácsadói képzésemről itt tudsz bővebben olvasni.
”Anna”/ Az e-book-ok itt voltak elérhetőek, ezekben a témákban. Így, ebben a formában nem lesz többet letölthető/megvásárolható, erről a továbbképzésemnél is olvashatsz.

”Anna”/ Itt az érintett témakörökről tájékozódhatsz, mely biztosan bonyolult lehet elsőre.

Iratkozz fel ha értesülni szeretnél az újdonságokról, spam mappát ellenőrizd

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: