Egyéb kategória,  Kicsit mélyebb magyarázat

Csak endokrin rendszer?

Amennyiben a felkeltettem az érdeklődésed...

...úgy a funkcionális táplálkozási tanácsadói tudásomat igénybe veheted.

 

 

2021. elején kezdtem el tanulni az immunológiát, mit is látok? Azt, amit eddig csak felszínesen és kapargatva láttam, illetve itt ott, olvasgattam…futólag. Azt, hogy az endokrin rendszer bármilyen zavara (legyen szó akármiről) alapján fogja térdre fektetni az immunrendszert. Kicsit jobban belemélyedve elborzaszt az, amit magyarázatként olvastam és tökéletesen fed mindent, amit nem értettem.

Fehérvérsejt problémák (érési, defferenciálódási, aktivitási), immunrezisztencia, cikotin/kemokin gondok, tímusz zsugorodás, autoimmun kialakulás, örökös gyulladások, oxidatív/ER stressz, sejtmegújulási/osztódási zavarok, rákos daganatok. Egy elnyomott immunrendszerrel összeszedett bármilyen herpeszvírus úgy elszaporodhat, hogy nehéz kikászálódni belőle, idővel ez mellékvese állapotának a romlása miatt végérvényesen beleeheti magát a memória immunsejtekbe, hogy szinte kiírthatatlanul ott marad. A Lyme is alapjáraton egy eléggé trükkös betegség, a kórokozó elég sok módon kikerülheti az immunrendszert, de egy jól működő még a fertőzés helyén meg tudja fogni. Ha tovább kerül és eljut az izületekig, nyirokszervekig, szövetekig…onnantól nincs kiút, csak az antibiotikum, az pedig az emésztőrendszerre nézve borzasztó.
Mindenki költi a sok pénzt a vitaminra, ilyen olyan kiegészítőkre, immunerősítés gyanánt. Nincs, és nem is létezik ilyen, ha minden ásványi anyag és vitamin rendelkezésre áll. Az immunrendszert és annak működését az endokrin rendszer nagymértékben befolyásolja, ebben minden hormonnak szerepe van, ösztrogén, fT3, kortizol, DHEA, CBG, GH, IGF-1…stb. Kettő a legfontosabb, a kortizol és a DHEA, ezek nélkül az immunrendszer halott, mindent befolyásolnak. A fehérvérsejtek érését, osztódását, kiválasztását, aktivitását. Nem kell az új típusú vírus (szándékosan nem írtam a nevét) egy citokin viharhoz, ezt egy gyenge immunrendszer is előidézi egy sima influenzával, vagy olyan fertőzéssel, ami szepszist okoz. Gyakorlatilag egy emelkedett rT3 (ha a makrókat kizártuk) is bizonyos citokinek magasabb mennyiségére utal.
A magas kortizol (krónikus stressz), egyenlő a korai halállal, ez alól az alacsony sem kivétel. Sok sport=egészség? Aham’. Sokan vannak a csoportban, akik majd kicsattannak az egészségtől, annyit sportoltak, aztán most nem tudnak hová fordulni segítségért. Sok sport…krónikusan magas kortizol. Ehhez jön az oxidatív/ER stressz, melyben ugyan segítséget nyújthatnak az antioxidáns kiegészítők, de a legnagyobb és legerősebb a DHEA. Enélkül semmit sem ér az egész.

Levonandó tanulság? Számomra rengeteg van, lassan kezdem megérteni azt, hogy miként áll össze az egészség, mindennél jobban kell rá vigyázni, mert rendbe szedni egy komoly károsodást lehetetlennel lehet egyenlő. Az esetek 95%-ban a sport, diéták, éhezés, egyéb elszenvedett betegségek járuléka okozza a későbbiekben a problémát.
Bakteriális fertőzésnél megoldás lehet az antibiotikum, az ár nagy. Azért vannak már szuperrezisztens baktériumok, mert az antibiotikumok használatával ellenállóbbak lesznek, ezzel erősebb gyógyszert fejlesztenek, mely még jobban roncsolja a bélflórát, az immunrendszer még jobban gyengül. Vírusfertőzésre pedig nincs gyógyszer, csak az immunrendszer által termelt antitest, mely nem megfelelő endokrinológiai hormonokkal kombinálva akár örök életű utas is lehet.

Egyre betegebbek vagyunk? Ugyan már…dehogyis. Legyintetsz. De igen…nézzük meg az rT3 referenciatartományokat (TSH-t már nem is említem, megy az is feljebb, hisz a kettő kézben jár), 0,17-0,44 lett. Mennyi is volt? Amikor én nézettem 0,09-0,35 volt (nekem annak idején 0,09). Ez mit is jelent? Az rT3 egy alapvetően gyulladást is jelző hormon (ennek megítélése nem könnyű), amit bizonyos citokinek szabályoznak, így világosan látható…az átlag rT3 összességében feljebb ment, mert egyre többen élnek krónikusan emelkedett gyulladásos citokinekkel, ami alapjában jelenti az immun/endokrin rendszer elcsúszott működését. Az alsó tartományt megemelték a duplájára, mert egyre több a beteg, átlagosan.

A sok munka árt, ugye, ezt szokták mondani. A sok sport nem…? Sportoljunk, legyünk egészségesek. A testünk nem azt nézi, hogy cementes zsákot ciplünk egész nap, vagy éppen súlyzós edzést csinálunk. Az előbbi káros (sok munka), az utóbbi egészséges (edzés). Valóban? El kell menni futni, mert a kardió szükséges. Vagy kocogni. Egy postás, vagy újságkihordó egész nap talpalhat, vagy biciklizhet.
Éhgyomorra futás! Szuper, “ég” a zsír. Egész nap nem ettünk, és úgy dolgoztunk? Normálisak vagyunk? Előbbi csúcs (kocogás, futás), utóbbi őrültség és káros (egész nap dolgozni, nem enni). Az előbbi böjtölés, jajdejó’, egészséges…az utóbbi maga az őrület. Holott egy és ugyanaz. Esetleg ketogén diéta (ennek is meglehet a maga helye akár), vagy hetekig nem enni (a hormonális alapok teljesen megegyeznek)? Az előbbi űber frankó, az utóbbi önpusztítás.
Sok munka + kevés, rendszertelen étkezés=öngyilkosság.
Rengeteg edzés + 160 g-os diéta= sportos, egészséges élet (öngyilkosság).
Teljesen ugyanaz, csak másképpen hívják a végeredmény előtti változókat.

Nos? Az anyagcsere szempontjából minek számít minden mozgás? Ugyanannak. A munkától betegek leszünk, a sok sporttól nem. Dehogynem, ezt jobb ha már most leírjuk egy papírra, tegyük borítékba…és amikor majd megértjük az egészet, és szenvedtünk hosszú éveket, akkor nyissuk ki.

A végszó annyi, az átlag bele sem gondol mennyit árt magának azzal, amit csinál. 

Az oldalon található információk saját szellemi termékek, a szöveg része vagy egésze jogvédelem alatt áll. Bármely részének, vagy egészének a felhasználása (idézése) kötelezi a felhasználót a forrásmegjelölésre, minden jog fenntartva, copyright © 2020.
”Anna”/ A funkcionális táplálkozási tanácsadói képzésemről itt tudsz bővebben olvasni.
”Anna”/ Az e-book-ok itt voltak elérhetőek, ezekben a témákban. Így, ebben a formában nem lesz többet letölthető/megvásárolható, erről a továbbképzésemnél is olvashatsz.

”Anna”/ Itt az érintett témakörökről tájékozódhatsz, mely biztosan bonyolult lehet elsőre.

Iratkozz fel ha értesülni szeretnél az újdonságokról, spam mappát ellenőrizd

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: