Egyéb kategória,  Kicsit mélyebb magyarázat

Egyre betegebbek vagyunk?

Amennyiben a felkeltettem az érdeklődésed...

...úgy a funkcionális táplálkozási tanácsadói tudásomat igénybe veheted.

 

 

 

Ezt gondolom. Miért is? Kicsit (nem is) hosszú lenne ezt kifejteni, úgy igazából, ám mégis megér egy próbát, legalább címszavakban. Nem megyek bele hormon szinten, nincs is értelme, volt elég ilyen írás, ez most csak a lényeg. Lesznek benne pszichológiai témák is, mert ide tartozik. Lehetne erről 20X ennyit is írni, de minek a lényeget meg tudjuk érteni.

Társadalmunk egyre inkább el van korcsosulva, mint morálisan, mint egészségileg. Egyik fakad a másikból, de miért írom ezt? Miért lennénk egyre betegebbek, hiszen majd kicsattanunk az egészségtől, sportolunk és szedjük a sok vitamint, mely oly fontos (?) ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket. Aha’, persze…vagy nem. Felgyorsult életünkben egyetlen egy dolog szerepel fokozott mennyiségben, de az nem az egészség. Mi is? A stressz. Jaj, hát egy kicsi stressztől még semmi baja sem lesz az embernek, edzni kell a szervezetet, ami nem öl meg az megerősít. Tartja a bölcs mondás, melyet erősen vétózok. Rohanó életünkben a stressz fokozottabban van jelen, ezzel együtt természetesen a kortizol is. Ennek káros hatásait már nem egyszer leírtam, de a lista természetesen folyamatosan bővül, ahogyan az ember megtud bizonyos dolgokat és ebből levon bizonyos következtetéseket, nézve az embereket. 

A gyógyszergyártók az egészségért vannak, éppúgy mint a fegyvergyártók a békéért. Nézzük először ezt meg, hogy miként áll ez össze, aztán végigvezetem az összefüggéseket, vannak örök körforgó témák, amik hol előrébb vannak időrendben, hol hátrébb. Kezdem az örök kedvencemmel, a fogamzásgátló tablettával, melyet gyilkosságnak tartok az endokrin/immun rendszer ellen, és ebből kifolyólag az egészséget végezzük ki. A fogamzásgátló eszközök a hormontartalmuk miatt (ez alól kivételt képeznek azok a megoldások, amik teljesen hormonmentesek, akár a spirál is) teljesen elnyomják a természetes havi ciklust, így abbahagyáskor meddőség is kialakulhat. A repertoárba természetesen a hízáson át minden beletartozik, köztük a mellékvese fáradtság, immunrendszer gyengülése, állandó betegségek, idősebb korban örökös gyulladások (mindegy mi az), melyet a gyógyszerek tesznek tünetmentessé (ez jó dolog lehet, de a következmények nem annyira), de az ok nincsen kiküszöbölve. 

Antibiotikumok. Jó, vagy rossz? Tudjuk, hogy…melyik is? Nagyon jó, mert segít egy bizonyos bakteriális fertőzés esetén legyőzni a patogént. És rossz, mert gyilkolja a bélflórát, DNS károsodást okoz és az alapvető problémát nem fogja megoldani…mégpedig azt, hogy valamitől betegek lettünk. Biztos erős a kórokozó (vonatkoztassunk el attól, hogy valóban vannak rendkívül fertőzőképes patogének, hazánkban azért nem elterjedtek), mondhatjuk. Igen, ez lehet…ezzel szemben a megfelelően működő immunrendszer akár 109 -en számú kórokozóval is képes elbánni. Mit tesz az antibiotikum? Arra hivatott, hogy elpusztítsa az aktuális baktériumot, mindegy mi az. Ez pusztítja a bélflórát, károsítja az endokrin/immunrendszert és az alapvető gondot nem fogja megoldani. Mit? Azt, hogy valamitől betegek lettünk, ez pedig az endokrin/immunrendszer akut/krónikus gyengesége, mely számtalan okra vezethető vissza, mely a kortizol emelkedését/csökkenését okozza, nagymértékben befolyásolva az egyén immunrendszerét. Bővebb magyarázat nélkül pár említésre méltó dolog:

  • krónikus stressz (hosszú távú magas kortizol), ez nagyon sok mindenből fakadhat. Társadalmi elvárás felénk, megfelelési kényszer másoknak, kisebbségi komplexus, anyagi gondok, lehetne sorolni.
  • sport mánia, sokan hiszik azt, hogy a sport egészséges. Igen, a túlzásba vitt roncsolás már nem, ez remekül összeköthető a diétákkal
  • fogamzásgátlók szedése, mert majd rendbeszedi a hormonokat…pfff…holott ez okozza a legnagyobb károsodást
  • állandó diéták, ide beletartozik a testképzavar is, ami szintén a mai világunk velejárója. Mit is lát az ember? Plakáton, Facebook-on, YouTube-on…szinte mindenhol…hogy vedd ezt, vedd azt, sportoljunk és egészségesek leszünk. Naná, az egyetlen dolog ami történik az az, hogy gazdagítjuk az adott gyártó zsebét a sok haszontalan kiegészítővel. Az esetek 95%-ban az edzett külső romokban lévő belsőt rejt, erről tanúskodik az alvászavar és egyéb tünet, amibe belenyugszunk, mert idővel megszoktuk
  • táplálkozási szokások, kevés alvás
  • az alapjában vett szokásainkról meg ne is beszéljünk. A rohanó életben kell a lazítás, élvezeti szerek fogyasztása (cigi, pia, drogok), ezek csak hozzájárulnak a többihez

Az antibiotikumok szedése egy természetes túlélési reakciót húz maga után, ami a baktériumok rezisztenssé válását eredményezi. Az idő múlásával már a gyenge antibiotikum sem fog hatni, aztán erősebb kell, ami még jobban hazavágja a bélflórát/immun/endokrin rendszert, még támogatás mellett is. Mit értünk el? Azt, hogy erősebb baktériumok lettek, mint voltak. A kortizol által gyengített immunrendszer így sem tudott velük mit kezdeni, de még erősebbé tettük őket, ezáltal a gyógyszerek is hatástalanok, de a bélflórát pusztítják. Az immunrendszer még gyengébb lesz, többet leszünk betegek, emelni kell az antibiotikumot, vagy erősebb hatóanyag kell. A kör nem zárul be soha, mert egyre gyengébb az immunrendszer, fertőzőbbek a baktériumok, betegebbek vagyunk, az antibiotikumok meg még jobban károsítják a bélflórát és ez egy véget nem érő mókuskerék, amiből nincs kiút. A vírusos fertőzések is gyakoribbak, lévén az immunrendszer is gyengébb, ez több problémát is felvet. Kedvez a mutációknak, mert minél gyengébb az immunrendszer, annál több sejtet tud megfertőzni a vírus. A mutáció okozója a sejten belüli replikáció hibája, minél több sejtet tud a vírus megfertőzni, annál többször fogja másolni magát és ebbe a folyamatba (másolás) hiba csúszhat, ez is az oka a mutációnak. Minél gyengébb az immunrendszer, annál nagyobb a fertőzött sejtek aránya, így a mutációra való lehetőség is. Az oltásoknak is megvan a maga helyük, de egy olyan vírusra, ami képes nagymértékben mutálódni (pl a HIV), sosem lesz érdemi vakcina. Ez is hozzájárul a mutáció létrejöttéhez, mert a patogén sem akar mást, mint túlélni, így módosul. Gyenge immunrendszer (hiba a replikációban) + oltások…ez nagymértékben elősegíti a vírusok alkalmazkodását az adott helyzethez,  jó eséllyel mutálódni fog.

Gyenge immunrendszer? Mitől az? Kérdezhetjük. Sokféle ok van, legyen az szervi, vagy életviteli. A születésénél kezdődik, amikor nem természetes úton jön világra a gyermek, hanem császármetszéssel. A természetes úton történő szülés kialakít egy megfelelő bélflórát, a hüvely baktériumok által, ez lenne a jó. Ennek hiányában rosszabbak a kilátások az immunrendszerre nézve. Anyatej, szintén nagyon fontos, ameddig csak lehet, hiszen magymértékben hozzájárul a gyerek jövőbeni immunrendszere kialakításáért, sajnos a hormonális felborulás miatt ez sokszor kevés. A csíramentes környezet, óvni a gyereket mindentől, nagyon rossz gondolkodás. Az immunrendszer érése gyerekkorban fokozott, ebben az időszakban nagyon sok fertőzésen át kellene esnie a gyereknek, döntően befolyásolja a jövőbeni immunreakciókat, ha hagyjuk úgy játszani azt a gyereket, ahogyan kell. Szükség van minél több patogénre ahhoz, hogy megfelelő legyen az immunrendszer felnőttkorban. A beteges gyerekeknek gumicukorként írják fel az antibiotikumot, ami roncsolja a bélflórát (támogatással is), melynek eredménye az állandó betegséggel történő küszködés a későbbiekben.

A környezet. A stressz és az ebből fakadó kortizol (vagy szervi ok miatti) a tímusz méretét (ahol a fehérvérsejtek szelekciója történik), ami alapjában csökkenti az immunrendszer hatékonyságát, és kedvez az autoimmun folyamatoknak. A gyereknek nyugodt, lehetőség szerinti stresszmentes életre lenne szüksége, persze vannak olyan dolgok, amiket nem lehet befolyásolni, pl iskolai feszültség. 

A gyerek elsődleges immunrendszer kialakító tényezői a hüvelyi szülés, a nem csíramentes környezet és a nyugodt élet. Ennek ellenére mi van? Az egyén védelme érdekében a szülést végigviszik (ez természetesen jó, hiszen meg kell védeni az életet) császárral, ekkor a bélflóra már nem az igazi. Könnyebben előfordulhatnak fertőzések, melyre az antibiotikum a “megoldás”, ami csak tovább rombol. A vége az, hogy a szülő óvja a gyerekét (ami érthető), mert állandóan beteg. Jön a társadalmi kérdés. Biztos meg kell születnie annak a babának? Megvannak a feltételek? Jó az anyagi háttér, ideális a partner? A társadalmi stressz okozta kortizol növekedés hátrányosan befolyásolja a tímuszt, így az immunrendszert is, mi az eredmény? Még betegebb lesz a felnőttként az, aki ezeket átéli. De mégis mi stressz éri a gyereket? Kell ezt sorolni? Nélkülözés, erőszak, csonka család. Szegénység, nem megfelelő étrend, hozott családi minták (erőszak) miatt tovább gyűrűzik és mind mentális, mind egészségi szinten csak süllyed. Morális és immun/endokrin rendszeri szinten hanyatlás van és a továbbiakban sem lesz jobb. Több a stressz, több a méreg, kevesebb a védő hormon. Csak egy számít, hogy meg tudjunk felelni magunknak, párunknak, főnöknek, az embereknek. Kell ez mindenáron? Mert ezt látjuk mindenhol, a fogyasztói társadalomban más nincs, csak a vásárlás, ehhez viszont pénz kell. Dolgozni ész nélkül, meggondolatlan döntések sokasága, melyek megnehezítik az életet, pedig néha csak gondolkodni kellene.  

Ezek mind mind a későbbiekben egyre betegebbé teszik a gyereket, és a sorozatos hatások (szülés, antibiotikum, folyamatos stressz) által egy alapjában rendkívül gyenge immunrendszerű felnőtt lesz belőle, aminek állandó betegeskedés a vége. De itt nem állunk meg, mert az ilyen felnőtt is szeretne gyereket, de minden rosszindulat nélkül írom…nem várható el egy gyenge immunrendszerű anyától (a férfi is ide tartozik, de az anya szerepe nagyobb, mert ő hordja ki), hogy egészséges utódot hozzon világra, amikor ő maga is beteg. Ha teherbe tud esni, mert már itt is vannak gondok, ennek oka alapjában a kortizol és a múlt. Nyomjuk le a TSH-t, majd jön a baba, de a TSH következmény. Jönnek a próbálkozások, és nem jut eszünkbe, okkal nem jön az áldás. Mert mindenáron gyereket szeretnénk (ez nem baj), de jusson eszünkbe, hogy mindennek oka van. Végeredmény? Nem biztos, hogy egészséges utód, akinél hatványozódhatnak a problémák, ez evidens. Stresszes környezetben élünk, emiatt a gyulladáskeltő citokinek fokozottan termelődnek, amik mindenhol gondot okoznak, különböző formákban. Itt fáj, ott fáj, ez gyulladt, meg az. Megoldás? Fájdalomcsillapító. Ha stresszesek vagyunk, “magnebéhat”, az segít. Zabáljuk tele magunkat zsíros kajával, aztán szedjük be a gyógyszert. Hja’, lehet úgy kellene élni és megfontoltan cselekedni, hogy ne kelljen stresszelni. Könnyű ezt mondani, nem? Vannak olyanok, amikor nem lehet mit tenni, mert áldozatok vagyunk, de alakítani sok mindent lehet. A stressz (kortizol) hosszú távon gátolja a sejmegújulást (rövidebb telomer), csak a DHEA képes ezt megállítani és visszafordítani, de az meg kevés. Betegségek tömkelege, majd bekövetkezik a korai halál, ami árva gyereket eredményez, alapjában pecsételve meg a felnőttkori sorsát. Itt vissza kell kanyarodni az immunrendszerhez (bélflóra, tímusz) ami gyerekkorban dönt el sok mindent. Egyre betegebbek vagyunk, és sokkal egészségtelenebb ételeket eszünk. Kinek van ideje normális kaját enni? Szó szerint szemetet eszünk. A zsírban dús étkezés sem jobb, egyrészt növeli a kortizolt, másrészt a bélflórára negatív hatással van, különösen ha kevés rost társul mellé. 

Konzekvencia? Akad. Mi magunk (vagyis ahogyan élünk) tesszük magunkat beteggé, és azt hisszük, hogy jót teszünk. Nagyon ritka kivétel az, amikor valóban veleszületett problémával jön világra a gyerek, a gondokat mi magunk okozzuk neki azzal, ahogyan élünk. A későbbiekben pedig nincs válasz semmire sem, csak annyi, hogy valami baj van, de nem tudni, hogy mi. A betegségek hízást okoznak, ez pedig olyan társadalmi kirekesztettséget okoz, ami örökre meg fogja változtatni az egyén életét, mert mit lát? Különböző platformokon mindenhol azt látni, hogy mindenki szép, sovány/izmos és jókedvű/gazdag. Holott ez nem így van. A betegségéből adódóan túlsúlyos egyén ezt látva diétázik, majd soványan, izmosabban is ugyanolyan beteg (de jellemzően még jobban), csak van egy hatalmas különbség. Még nehezebb az adott problémát meggyógyítani, mert mind az endokrin, mind az immunrendszere a padlón van. Sakk és matt itt sajnos nincs boldog befejezés. Mert érzelmileg és egészségileg egyre betegebb társadalomban vagyunk kénytelenek élni…ahol sokan gondolják úgy, hogy majd lesz valahogy…csak nem mindegy hogy. Aminek a vége gyakran pszichiátriai kezelés, ami okozat, akár egy betegségé is lehet.

Az oldalon található információk saját szellemi termékek, a szöveg része vagy egésze jogvédelem alatt áll. Bármely részének, vagy egészének a felhasználása (idézése) kötelezi a felhasználót a forrásmegjelölésre, minden jog fenntartva, copyright © 2020.

 

 

 

”Anna”/ A funkcionális táplálkozási tanácsadói képzésemről itt tudsz bővebben olvasni.
”Anna”/ Az e-book-ok itt voltak elérhetőek, ezekben a témákban. Így, ebben a formában nem lesz többet letölthető/megvásárolható, erről a továbbképzésemnél is olvashatsz.

”Anna”/ Itt az érintett témakörökről tájékozódhatsz, mely biztosan bonyolult lehet elsőre.

Iratkozz fel ha értesülni szeretnél az újdonságokról, spam mappát ellenőrizd

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: