Egyéb kategória,  Kicsit mélyebb magyarázat

A saját javulásom

Amennyiben a felkeltettem az érdeklődésed...

...úgy a funkcionális táplálkozási tanácsadói tudásomat igénybe veheted.

A leleteim?

Ebben a bejegyzésben a saját laboromat mutatom be, mely a teljesség igénye nélkül történik.

Az összes jelenleg elkészültet, ami van nem szándékozok bemutatni, nincs is értelme. Párat emelek ki közülük, amik a kortizol javulását igazolják. Lássuk is, de ne feledjük, hogy inzulinrezisztenciával is küzdöttem, meg persze pajzsmirigy alulműködéssel…de ezek kéz a kézben járnak.

A nyál kortizol nem összevethető a vér eredménnyel, ehhez kellene tudni a CBG-t is.

A nyál kortizol értékének a felső harmadban kellene lennie, tehát bőven 20 nmol/L feletti értéknek. Ehhez mérten értékeljük a képen látható eredményeket. A vér is akkor jó, ha a felső harmadban van, így valamellyest releváns képet lehet kapni, de erről lejjebb.

Ez a lelet dátum szerint 2016.11.26.

A személyes adataimat nyilván kitakartam, nem szükséges, és nem is fontos. Ekkor már nem csináltattam több pontos nyál kortizol tesztet, mert előtte volt épp elég. Egy is megfelelt, hogy lássam a változást, valamilyen irányban.

Kortizol szint megfelelősége

2/10

Ez a lelet dátum szerint 2017.01.14.

2 hónap telt el a két lelet között, a hülyeségeimnek és a nem megfelelő terápiának következtében ez a gyalázatos érték tovább csökkent. Mint látható, volt még hová…gyakorlatban az Addison kór tüneteit kezdtem produkálni.

Kortizol szint megfelelősége

0.5/10

A tanulmányaim több PDF-ben közzé tettem leleteket, tartalmaztak endokrinológiait is az elején. A végén csak általános nagyrutint, ebből sok minden kikövetkeztethető volt. Ellenben úgy döntöttem, hogy ideje csináltatni egyet, amolyan átfogó vérvételt, mely igazolja azt, hogy valóban oka van annak, hogy érzem magam. 

Nézzük meg, csak az endokrinológiai az, amit beillesztek ide, és minden magyarázat nélkül.

Ennek számtalan oka van:

  • egyrészt nem az a célom, hogy olyan összefüggéseket írjak le, amit kevesen értenek
  • másrészt azok a megállapítások kizárólag rám vonatkoztathatóak, más egyénre nem
  • harmadrészt pedig csak egyszerűen beszéljenek a számok

Lássuk:

Ez a lelet dátum szerint 2021.02.03.

Nagyon régen nem voltam vérvételen, jól éreztem magam, minek? Ellenben mégis úgy éreztem, hogy érdemes lehet. Nagyon sok minden hiányzik a felsorolásból, ezek az érdekesek. A többit azért nem tettem be, mert az összefüggéeseket levezetni sok oldal lenne, és nem ez a cél. Csak annyi, hogy bemutatni azt, hogy igen…ki lehet jönni a mellékvese fáradtságból. 

Kortizol szint megfelelősége

10/10

A vérvételre nem úgy sikerült elmenni, ahogyan azt terveztem, az előtte való napok eléggé stresszesre sikerültek, meg is látszik a prolaktinon, magas. A DHEA nálam továbbra is játszik, így nem meglepő, hogy a határérték felett van, ez így megfelelő nekem. Több bejegyzésem is foglalkozik ezzela témával, ezeket ezen a linken és itt találjuk.

A legfontosabb, és nekem a minden kétséget kizáróan bizonyítja azt, hogy valóban jól vagyok…az a kortizol. Persze, vérből van, és nincs mellette nyál, TSH sem 1 alatti és rT3 is hiányzik. Nyál kortizol és rT3-ra nem volt lehetőség, és legnagyobb bánatomra az ACTH lemaradt, elfelejtették. De igazából nem is számít, van mellette éppen elég érték, amiből bőven lehet sok mindenre következtetni (a láthatóakon felül, melyeket az egyszerűség kedvéért kihagytam), így nem is kell, de látni jó lett volna. Majd legközelebb, nem sietek sehová sem.

A kortizol reggeli értéke: 561 nmol/L

Sokkal jobb, mint amire számítottam és valaha is reméltem. 

Sikerült fenntartani ezt az állapotot...?

...a friss kortizol leletért kattintsunk ide.

Több tanulsága is van ennek a leletnek, amiknek a boncolgatásába most nem megyek bele:

  1. stresszes időszakban teljesen más eredményeket fogunk kapni, mint nyugodtan. Nem baj, lesz egy alap, amihez lehet viszonyítani, nem bánom, hogy így alakult, legközelebb másképpen lesz
  2. egy lelet nem lelet, de még 3 sem. Ez mellett sok egyéb is van, amik elkészültek, ellenben nem tartom fontosnak elemezni most, mert az érthetőség a lényeg, nem pedig a jelenlegi felesleges, messzemenően belemenő endokrinológia/immunológia
  3. el kell felejteni állandó és görcsös megfelelőnek tartott/ajánlott értékek hajszolását. Nem megfelelő a TSH-m, mert nem 1? Alacsony a t4, fT3? Nem baj, nálam ez így jó, ahogyan van, mint írtam ez a bejegyzés nem arról szól a végletekig elemezzem és megmagyarázzam azt mi jó és mi nem

Számomra mi a legfontosabb?

Az, hogy sikerült a mellékvese fáradtságomon (ami az Addison krízist elérte és krónikusan alacsony volt a kortizol reggeli 5 nmol/L, eztuán az összes többi mérhetetlen volt, 1,5 nmol/L alatti) nagyon is javítani. Nem szedtem az utóbbi években semmit, semmilyen gyógynövényt és ami dobozban van. Kivételt képez a DHEA, csupán étkezéssel, önmegfigyeléssel, következetességgel és hatalmas akarással jöttem helyre, ami a képen is látszik. Nem csak akartam, tanultam és tettem érte, hosszú évek kitartó eredménye látható a képen. Rendben vagyok? Én tudom, hogy igen…a számok megmondják másnak is. A súlyomat megtartva sikerült a mellékvesém állapotán nagymértékben javítani.

”Anna”/ A funkcionális táplálkozási tanácsadói képzésemről itt tudsz bővebben olvasni.
”Anna”/ Az e-book-ok itt voltak elérhetőek, ezekben a témákban. Így, ebben a formában nem lesz többet letölthető/megvásárolható, erről a továbbképzésemnél is olvashatsz.

”Anna”/ Itt az érintett témakörökről tájékozódhatsz, mely biztosan bonyolult lehet elsőre.

Iratkozz fel ha értesülni szeretnél az újdonságokról, spam mappát ellenőrizd

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: