Egyéb kategória,  Kicsit mélyebb magyarázat

Megtennénk?

Amennyiben a felkeltettem az érdeklődésed...

...úgy a funkcionális táplálkozási tanácsadói tudásomat igénybe veheted.

Vajon?

Sokszor feltesszük ezt a kérdést magunkban, ami valamennyire létkérdés. Megtennék azt a dolgot, amit úgy hívnak, életmódváltás? Ez a kérdés sokszor felmerülhet bennünk, ám nem árt ha ezt le is tisztázzuk magunkban. Nincsenek hormonális témák, csak egy kis figyelemfelkeltés ebben a bejegyzésben.

Amikor valaki felteszi ezt a kérdést nekünk, hogy hajlandóak vagyunk-e tenni azért, hogy bármilyen egészségügyi problémából kilábaljunk, akkor jellemzően heves bólogatás a válasz, még mielőtt tudnánk is, hogy mi az. Aztán a hideg zuhany akkor szokott érkezni, amikor kiderül, hogy pontosan mit is kellene tenni, de nem pár napig/hétig/hónapig, hanem életünk végéig. Ilyenkor három részre oszlik a választás.

1.  Az egyik szélsőség, a szemöldök húzogatás, amikor kiderül mit kellene tenni. Hja’, mi így meg úgy, ezen meg azon nem tudunk változtatni. Itt jellemzően egy csoda tablettától, kiegészítőtől, gyógyszertől várjuk a megváltást. Nem fog eljönni, legfeljebb a tünet lesz eltakarva, a gond megmarad.

2. A középső, amikor teszünk is meg nem is. Ez még mindig jobb, mint az egyes lehetőség.

3. A másik véglet pedig az, amikor mindent megteszünk azért, hogy javulás legyen az egészségi állapotunkban. Ez utóbbi voltam én, aminek az eredménye itt található. A mellékvesémet hoztam nagyon jó állapotba, aminek számokkal mérhető eredménye látható a linken. Természetesen mindig van hová javulni, és nem is szabad elhanyagolni, ez egy örök harc, hogy ne romboljuk magunkat.

  • amikor kiderül, hogy alapvetően kellene borítani mindent azért, hogy változást lehessen eléri, pozitív irányban. Ehhez, rosszabb esetben le kellene tenni a káros szenvedélyeket. Mindet? Háááát….hanem mérgezni akarjuk magunkat, akkor nem árt megfontolni mindezt. Dohányzás, alkoholfogyasztás, rosszabb esetben a drog (bár az előzőek is ebbe sorolandóak) mind ebbe tartoznak, gyakorlatilag egy erőteljes oxidatív sejtkárosító hatás
  • alapvetően megváltoztatni a rossz táplálkozási szokásokat. A nyugati étrend nagyon árt az emésztő/immun/endokrin rendszernek. Nyugati? Mit takar ez pontosan? A tipikus magyar konyhát, ami jó sok zsírt, kevés rostot, megannyi cukrot tartalmaz. Az adalékanyagok lerombolják a testünket, csak lassan teszik mindezt, ehhez adódik a szintén hungarikum jellegű kenyér és tejfogyasztás. Chips, kóla/üdítő, kenyér, péksüti, keksz, rágcsa, energiaital, csoki, transz/egyéb zsírok, ízfokozók, töménytelen mennyiségű cukor, feldolgozott húsáruk. Ezek csak az apróságok, sok lenne az idő még felsorolni is, szintén oxidatív stressz
  • stressz kezelése, vagy előre gondolkodás. Nagyon sok múlik ezen is, hogy megfontolva döntsünk, ne ész nélkül menjünk bele valamibe…majd lesz valahogy. Ez igaz, de nem mindegy hogyan. Ez a bejegyzés nyilván nem életvezetési tanácsadás, de érdemes megfontolni
  • időben lefeküdni aludni, mert ugye nem vagyunk gyerekek, hogy 21 órakor, vagy legkésőbb 22:00-kor aludjunk, de ennek hatalmas ára van. Ebbe minden cirkadián ritmus felborító dolog beletartozik
  • túlvállalni magunkat bizonyos dolgokért. Ez megint egyfajta életvezetési probléma, legyen az akár munkahelyi, vagy magánéleti, mérlegelni kell, hogy megéri-e
  • túlságosan erőltetett sport. Ez egy külön téma, amit nagyon körbe lehet járni, ahogyan azt itt már megtettem

Most jön a kérdés, újból. Megtennénk?

Az átlag ember azonnal azt mondja, persze hiszen az egészség a cél. Aztán amikor kiderül, hogy ezt is el kell hagyni, meg azt meg kell változtatni, nem lenne szabad ilyet, meg olyat enni. Jó fiú/lány módjára lefeküdni a megfelelő időben aludni, lehetőleg TV és telefont 1 órával előtte már kikapcsolni a kék fény miatt. Ajánlatos minden addigi szokásokat kiírtani, majd fokozatosan bevezetni azt, amitől javulás várható. Persze ezt életünk végéig csinálni kellene, hiszen a probléma, amivel küzdünk nem egy nátha, majd meggyógyulunk és mehet minden ugyanúgy. Nem...nem mehet. Vagyis igen, de akkor semmit sem érünk el ezzel, hiszen csak ideig óráig változtattunk, javítottunk az állapoton. Az alkoholfüggők mája is regenerálódik, de idővel ez romlik és utána sokkal kisebb mennyiségű alkohol is nagyobb pusztítást végez, mint előtte a sok.

A válasz ilyenkor szinte zsigerből jön amikor meghalljuk azt, hogy mivel lehetne segíteni. Nem! Inkább keresünk egy olyan lehetőséget, ami könnyen ígér változást, és semmit sem kell tenni érte. Lehessen enni/inni amit akarunk, és akkor amikor jól esik. Minden tünet (igen, a tünet…nem a probléma) múljon el egy bogyótól és cserébe még fogyjunk is. De a hízásnak oka van és az ritkán van felfedve. 

Annak idején mindent megtettem volna, ha valaki megmondja mi a megoldás a problémámra, de nem így volt. Aki igazán javulni akar, az megteszi amit kell és kutatja a problémájának a gyökerét. Én megtettem, sok mindenen keresztül mentem, nagyon nehéz volt, de utólag (is) azt mondom, minden percét megérte mert jobban vagyok, mint valaha.

Sok nehezítő tényező van az életünkben. Ez csak egy része, mellette még az egész életünkkel járó stressz ami előbb utóbb minden szervünk/hormonunk felborulását eredményezi. SIBO, IBS, áteresztő bél, Crohn, daganatos elváltozások, immun,emésztő,neuro,endokrinrendszeri problémák, melyek a táplálkozásunkból, életvitelünkből és ennek a kettőnek az egyvelegéből adódik. Nagyon ritka a veleszületett probléma, ezeket jellemzően mi magunk szedjük össze, de sajnos az elszenvedett sérülések károsítják a DNS-t, így a gyermekeink is egyre betegebbek lesznek, mert ezek öröklődnek. Modern táplálkozásunk és életvitelünk állandó gyulladási szintet tart fenn bennünk, ami a testben szétterjedve okoz nem kevés problémát, ami csak okozat. Étel intoleranciák, érzékenységek, hisztamin gondok, puffadás, bélrendszeri tünetek, ez csak a kezdet…a vége az, hogy gyulladások lesznek szerte a testben.

A modern élelmiszeripar hatalmasat rúg az emésztőrendszerbe, és azért esszük ezeket a mérgeket…mert jó ízű. Egyszer olvastam valahol és tökéletesen igaz volt. 

Amit ember csinált azt ne együk meg, ami finom azt köpjük ki!

Most jön utoljára a kérdés. Megtennénk?

Én megtettem, és megint ugyanezt tenném. Vagyis nem! A mostani tudásommal el sem jutnék odáig, hogy meg kelljen tennem, hanem úgy élnék, hogy ne is jussak el oda. Megtettem és folyamatosan tartom, mert az az egészség kulcsa.

Az oldalon található információk saját szellemi termékek, a szöveg része vagy egésze jogvédelem alatt áll. Bármely részének, vagy egészének a felhasználása (idézése) kötelezi a felhasználót a forrásmegjelölésre, minden jog fenntartva, copyright © 2020.
”Anna”/ A funkcionális táplálkozási tanácsadói képzésemről itt tudsz bővebben olvasni.
”Anna”/ Az e-book-ok itt voltak elérhetőek, ezekben a témákban. Így, ebben a formában nem lesz többet letölthető/megvásárolható, erről a továbbképzésemnél is olvashatsz.

”Anna”/ Itt az érintett témakörökről tájékozódhatsz, mely biztosan bonyolult lehet elsőre.

Iratkozz fel ha értesülni szeretnél az újdonságokról, spam mappát ellenőrizd

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: