atp,  Egyéb kategória,  Kicsit mélyebb magyarázat

ATP, az anyagcsere

Amennyiben a felkeltettem az érdeklődésed...

...úgy a funkcionális táplálkozási tanácsadói tudásomat igénybe veheted.

Felvezetés...

...a sejtanyagcsere alapja: ATP

Minden sejtnek szüksége van energiára, ez adja a létezésünk alapját.

A sejtanyagcsere lehetővé teszi azt, hogy energiát termeljünk a megemésztett élelmiszerből, melyek különböző transzportereken (GLUT) szívódnak fel, más és más sejtek tudják ezt megtenni, és használni, függően attól, hogy milyen GLUT receptorral rendelkeznek. Az energiatermelő folyamatnak az a feladata, hogy a szervezet az emésztőrendszerből felszívódó, vagy éhezés esetén a saját tartalékból (izom/zsírszövet) enzimatikus/hormonális reakciók révén előállítsa az acetil-coa, mely a sejten belül alkalmas az energia szolgáltatásra. A különböző energiahordozók (lentebb) nem egyforma útvonalakon és folyamatokon mennek keresztül, a speciális átalakítások nagyon nehezek és nem kívánt hatásokkal járnak, melyek károsítják a szervezetet. Ennek egy célja van, a túlélés…még akkor is, ha ez idővel a sejtet kívül és belül károsítja, hiszen az aktuális pillanatban semmi sem számít, csak az, hogy az ATP energia elő legyen állítva, abból ami van. Ez az “eszünk valamit”, “meg az őseink sem ettek ezt és azt” teória nem állja meg a helyét, hogy ez így egészséges, és nem kell ezen aggódni. A sejtnek energia kell és az, hogy hosszú távon ez a homeosztázist mennyire borítja, nem számít, mert aktuálisan csak az a lényeg, hogy a rendszer működjön.

Az, hogy milyen károkat okoz a szervezetben idővel, nem lehet tudni, és legtöbbször következmények sora bontakozik ki:

 • először alacsony szintű gyulladások (allergia, de lehet tünetmentes is)
 • hangulatingadozások
 • emésztőrendszeri problémák
 • endokrinológiai gondok
 • immunrendszeri következmények
 • fokozott gyulladások, melyek már testszerte jelentkeznek 
 • a jéghegyet megelőző laboreredmény bármilyen autoimmun folyamat megléte
 • majd a daganatos elváltozások, melyek már csak következmények és nem akkori keletű jelenség, csak abban az időszakban derült fény rá

A sejten belüli átalakulásokat (ATP) meg kell előzze egy olyan folyamatnak, ami lehetővé teszi azt, hogy a sejtbe olyan szubsztrát jusson be, amit már a sejt fel tud használni. A sejtben felhasználható kulcsfontosságú molekula az acetil-coa, erre a energiatermelésben résztvevő szubsztrátra (előtte még van pár folyamat) kell átalakítani az összes energiahordozót, amit a táplálkozással a szervezetbe juttatunk, vagy a saját tartalékból fedezünk (izom/zsírszövet), melyek (egyelőre nagyvonalakban) a következők:

 • zsírok
 • szénhidrátok 
 • fehérjék
 • alkohol

Az acetil-coa a vége ezeknek az összetett szénhidrátoknak, zsíroknak, fehérjéknek, melyek többlépcsős átalakulások sora után (melyek néha nem megfelelően mennek végbe) itt ér véget, de a sejten belül folytatódik.

A szénhidrátok, zsírok, fehérjék nem egyforma enzimeket/hormonokat igényelnek és az átalakításuk sem mentesek a káros végtermékek sora alól, melyeket a máj/vese méregtelenít, választ ki. Ahhoz, hogy az acetil-coa létrejöjjön hormonális változások következnek be, mert a sejtnek energia kell. Minden hormonális változás indukálni fog bizonyos enzimváltozásokat, de ez fordítva is igaz. 

Általában véve elmondható, hogy a hormonális változások indukálják a kórós elváltozásokat, de vannak esetek, amikor egy adott energiahordozó (pl a koleszterin) szinergikusan, először elődézve a problémát, további nem kívánatos immun/endokrinrendszeri következményeket generál. 

Nagyon ritkán születünk betegnek, a szervezet igyekszik fenntartani a genetikailag kódolt túlélést, önmagában a rendszer csodálatos és nagyon kifinomult, erős. De ugyanakkor végtelenül törékeny is, a hosszú távú károsodást gyakran nem is vesszük észre, csak ha már tünetet mutat. Az egész anyagcsere egy pusztító folyamat, de a létfenntartás szempontjából elkerülhetetlen. Ez az oxidatív károsodás az ATP folyamat része és nem kikerülhető! Ellenben nagyon nem mindegy, hogy az ATP folyamatok előtt mennyi oxidatív stressz éri a sejteket a különböző szubsztrátok képzése során és a javításra milyen lehetőségei vannak a szervezetnek.

Az oldalon található információk saját szellemi termékek, a szöveg része vagy egésze jogvédelem alatt áll. Bármely részének, vagy egészének a felhasználása (idézése) kötelezi a felhasználót a forrásmegjelölésre, minden jog fenntartva, copyright © 2020.
”Anna”/ A funkcionális táplálkozási tanácsadói képzésemről itt tudsz bővebben olvasni.
”Anna”/ Az e-book-ok itt voltak elérhetőek, ezekben a témákban. Így, ebben a formában nem lesz többet letölthető/megvásárolható, erről a továbbképzésemnél is olvashatsz.

”Anna”/ Itt az érintett témakörökről tájékozódhatsz, mely biztosan bonyolult lehet elsőre.

Iratkozz fel ha értesülni szeretnél az újdonságokról, spam mappát ellenőrizd

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: