Egyéb kategória,  Kicsit mélyebb magyarázat

Újabb kortizol teszt, immár az utolsó

Amennyiben a felkeltettem az érdeklődésed...

...úgy a funkcionális táplálkozási tanácsadói tudásomat igénybe veheted.

Amikor az ember kíváncsi…

…arra, hogy amit tesz, az valóban jó-e. A rutin nálam hatalmas, ahogyan az évek száma és a leletek mennyisége, a korábbi javulásomat és a fenntartó állapotot itt olvashatod el. Nagyon szigorúan véve kicsit romlott az állapot az elsőhöz képest, mert a progeszteron magasabb, ellenben bőven megfelelő. De…hogy mit mutatott a mostani teszt? Lássuk is…

A legutóbbi, lassan egy éves teszt eredménye, ez már bőven megfelelt a várakozásomnak, főleg abban a tekintetben, hogy a 2020-ban készült teszt és ez között 1 év telt el, és a progeszteron szintjében van növekedés, ezt a fenti megnézem a javulást linken közzé is tettem. 

Az Addison krízis közeli állapotból sikerült ide felhoznom a mellékvese hormonjaimat. 

De akkor itt van az egy évvel ezelőtti lelet, alatta pedig a mostani.

Ez a lelet dátum szerint 2022.01.22.

Mit kell nézni? 

1 év elteltével a kortizol mennyisége hajszálra ugyanaz, tehát megőriztem a mellékvesém állapotát, de van egy kiugró érték, ami sokkal kevesebb, nem felső határos…mint volt, ez pedig a DHEA-s. 4.99 umol/L…olvassunk csak tovább. A leleten látható még egyéb vizsgálat is, ezek csak nekem kellettek, a kortizolhoz nincs köze.

Kortizol/DHEA-s szint megfelelősége

10/10

Ez a lelet dátum szerint 2022.10.23.

Megint mit kell nézni? 

10 hónap elteltével a kortizol mennyisége kicsit kevesebb, ennek semmi jelentősége (táplálkozási módosítás eredménye a kicsit elnyomott reggeli kortizol), mivel a progeszteron is csökkent (ez így korrelál pozitív javulás esetén, de csak férfiaknál, nőknél a havi ciklus miatt nem vehető figyelembe), de a legfontosabb, hogy a DHEA-s értéke nőtt…7,29 umol/L

A kreatin-kináz emelkedett mennyisége nem meglepő, ha az ember testedzést folytat, ennek az értéknek a jelen helyzetre vonatkoztatva semmi jelentősége.

Kortizol/DHEA-s szint megfelelősége…11 csillagot tennék, de csak 10-et lehet. 

10/10

A kortizol reggeli értéke: 490.9 nmol/L, a DHEA-s mostani 7,29 umol/L, a korábbi 4,99 umol/L volt. A grafikonból kiolvashatóak az átszámított eredmények a más mértékegység miatt, a konverter link ott van, de a számok itt vannak.

Ahhoz, hogy át lehessen számolni, az umol/L mennyiséget ng/dL-re, kell egy kalkulátor.

A 10 hónappal ezelőtti érték 4.99, legyen kerek 5 umol/L, ez átszámolva ~180 ug/dL értéknek felel meg, ami a grafikonból leolvasható. Jó ez? 42 éves vagyok, így ha képzeletben a 180 ug/dL értéket végig húzzuk, akkor kb. 46 éves férfi DHEA-s szintjének felel meg, ami…figyelembevéve a múltat, több mint megfelelő. A 7,29 umol/L érték pedig ~270 ug/dL-nek felel meg, ami nagyjából egy 37-38 éves férfi DHEA-s szintjével egyenlő (43 leszek 2022 év végén). A vér kortizol nem egyenlő a nyálból vett mintával, ehhez kellene tudni a CBG-t, ellenben a többi (a képen nem látható, 2 héttel korábbi) leleten szereplő egyéb gyulladásjelző akutfázis fehérjék értéke nem jelzett semmit, ami aggodalomra adhat okot, így ezt az értéket elfogadottnak tekintem. Egyébként is az egekben lenne, ha valóban gyulladás volna, vagy egyéb erőteljes immunreakció. 

Persze…felmerülhet a kérdés, hogy csaltam külső DHEA bevitellel, ellenben a progeszteron értéke alacsonyabb, mint a múltkori, ez pedig szintén a további javulás jele. Továbbá azért csináltam a tesztet, hogy tudjam a hormonális rendszerem állapotát, ehhez pedig el kell hagyni a külső bevitelt, amit meg is tettem a vérvétel időpontja előtt 2 nappal (a DHEA felezési ideje ~2 óra, a DHEA-s felezési ideje 12 óra)

2020 és 2021 között némi romlás volt tapasztalható a progeszteronban, ami nem meglepő, mert abban az évben nagyon sokat dolgoztam és nem kíméltem magam, kicsit visszafogtam az életem, ez nem jelenti azt, hogy ülök egész nap. Dolgozom, edzek…élem az életem, a súlyom stabil 61-62 kg, közérzet és jókedv kiemelkedő, alvás jó. 

Helyre lehet jönni a mellékvese fáradtságból? A mellékelt ábra szerint igen…de meg is lehet tartani? Szintén úgy tűnik, hogy megfelelő táplálkozással, és életvitellel ez tartható…sőt…még tovább javítható. 

Igen…most már joggal mondhatom az eredmények birtokában, hogy a rengeteg kitartó munka, táplálkozási szokások betartása meghozza azt az eredményt, amit úgy hívhatunk félig szleng nyelven, hogy állag/állapotmegóvás. 

Az Addison krízisből hoztam magam helyre…nem kis túlzással…a koromhoz képest tökéletes endokrin rendszeri állapotba. Abból az összetett kórképből, amit nem ismernek el sokan (mellékvese fáradtság) és nem “gyógyítható”. Minden lelet magáért beszél, ahogyan eddig is.

”Anna”/ A funkcionális táplálkozási tanácsadói képzésemről itt tudsz bővebben olvasni.
”Anna”/ Az e-book-ok itt voltak elérhetőek, ezekben a témákban. Így, ebben a formában nem lesz többet letölthető/megvásárolható, erről a továbbképzésemnél is olvashatsz.

”Anna”/ Itt az érintett témakörökről tájékozódhatsz, mely biztosan bonyolult lehet elsőre.

Iratkozz fel ha értesülni szeretnél az újdonságokról, spam mappát ellenőrizd

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: